Glasbeni poslastici v Celju

Glasbeni poslastici v Celju
Regija danes
Tipografija

V Celju se v prihodnjih dneh obetata dva vrhunska koncerta klasične glasbe. Jutri, v sredo, bosta v Narodnem domu nastopili mednarodno uveljavljeni violinistki Božena Angelova in Tanja Sonc, v soboto pa bo nastopil komorni simfonični orkester Camerata Sinfonica Austria, ki ga vodi slovenski dirigent in pianist Davorin Mori.

Jutrišnji koncert (ob 19.30) sodi v Koncertni abonma Zavoda Celeia Celje, ki je letošnji spored posvetil uveljavljenim ženskim izvajalkam. Z deli Telemanna, Firšta, Prokofjeva, Guignona in Alarda se bosta predstavili Mariborčanka Božena Angelova in Radečanka Tanja Sonc. Prva je kot solistka in komorna glasbenica gostja številnih mednarodnih glasbenih festivalov in redno sodeluje z več ansambli. Poučuje violino, komorno glasbo in historično izvajalsko prakso na Univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu. Tanja Sonc je članica orkestra Zürcher Kammerorchester, doma in v Evropi ter ZDA nastopa tudi solistično in v raznih komornih zasedbah. Leta 2016 je ustanovila festival komorne glasbe Sonc Festival v Radečah. Lani je izšel njen prvi album Glasba slovenskih skladateljev, ki je bil posnet v sodelovanju z Banko Slovenije.

Sobotni koncert sodi v okvir glasbenega abonmaja Hiše kulture Celje. Avstrijski orkester bo nastopil ob 19.30 v Narodnem domu, kjer bo pol ure prej pogovor z dirigentom Davorinom Morijem in s skladateljem Matijo Krečičem. Orkester bo namreč tudi krstno izvedel novo Krečičevo delo za sopranistko (nastopila bo Monika Hosp) in orkester. Pod vodstvom slovenskega dirigenta, ki je tudi profesor klavirja na Univerzi za glasbo na Dunaju in asistent dirigenta zbora Dunajske državne opere, orkester izvaja tudi velika simfonična dela, prirejena za virtuozne in majhne glasbene zasedbe, kar omogoča izvedbo tudi v manjših dvoranah. Na koncertu v Celju bodo tako člani orkestra izvedli Simfonijo št. 4 Gustava Mahlerja.

 Foto: osebni arhiv

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam