Konfucijeva učilnica

Konfucijeva učilnica
Regija danes
Tipografija

Na Gimnaziji Celje – Center so včeraj še uradno otvorili Konfucijevo učilnico, namenjene dijakom, ki so v drugem in tretjem letniku izbrali učenje kitajščine.

Otvoritev učilnice je šola pripravila v času praznovanja letošnje 110-letnice izgradnje šolskega poslopja. V počastitev jubileja se pod geslom Prihodnost je zdaj vrstijo različni dogodki in prireditve, pri čemer šola poudarja tudi pomen medkulturnega dialoga. Tako je pred kratkim gostila mlade nemške pevce iz Dortmunda in pripravila tradicionalno glasbeno-poetično prireditev Poezija iz samovarja, ki je bila tokrat posvečena Josifu A. Brodskemu, pesniku rusko-ameriškega rodu.

Ne samo jezik

Na Konfucijev dan, kot so v šoli poimenovali splet dogajanja, so se celjskim dijakom in učiteljem pridružili kolegi iz ostalih slovenskih Konfucijevih učilnic, ki delujejo v Kopru, Ljubljani, Kranju in Mariboru. Rdeča nit dneva je bila Alma M. Karlin, svetovna popotnica, ki so jo s Kitajsko vezale posebne vezi. Gostje so si ogledali razstavo o njej, se sprehodili po mestu in se družili na štirih delavnicah (kulinarični, kaligrafski, o čaju in borilnih veščinah). Manjkalo ni niti izvrstno kitajsko kosilo. Na sklepni prireditvi in s tem otvoritvi celjske Konfucijeve učilnice, ki je tovrstno regijsko središče, so program pripravil dijaki z mentoricami sinologinjama Katarino Potočnik in Kristino Sojar Voglar ter s kitajsko učiteljico Wang Shiqi. Prihaja iz Šanghaja s partnerske univerze, ki je ustanovila Konfucijev inštitut Ljubljana. V Sloveniji je že 15 kitajskih učiteljev, njihovo delo in dejavnosti inštituta, ko gre za promocijo jezika in kulture, financira Kitajska.

Foto: SHERPA in arhiv GCC

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam