Bolnišnica zavrača očitke ministrstva

Bolnišnica zavrača očitke ministrstva
Regija danes
Tipografija

V Splošni bolnišnici Celje so dodatno pojasnili podrobnosti o zamenjavi identitete bolnikov, od katerih je pred dnevi umrl tudi drugi bolnik, ki so ga najprej razglasili za mrtvega. Bolnišnica zavrača očitke ministrstva za zdravje, da je bil interni strokovni nadzor dogajanja in zdravljenja obeh bolnikov, skop.(SIMONA ŠOLINIČ)

»V bolnišnici smo od 15. septembra v stiku s svojci pacientov, katerih identiteta je bila zamenjana ob sprejemu na zdravljenje v bolnišnico. Ves čas si prizadevamo za odpravo škodljivih posledic zamenjave identitete za oba pacienta ter za njune svojce,« pravi strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar.

 Glede različnih navedb o tem, da naj bi bil eden ob bolnikov v času prevoza v bolnišnici »pogovorljiv«, Vindišar dodaja, da se je zdravstveno stanje pacienta slabšalo že v času bivanja v domu starejših. Pravi, da je dokaz za to tudi dokumentacija iz doma, v kateri je navedeno, da je pacient v zadnjih dveh dneh pred hospitalizacijo štirikrat za krajši čas izgubil zavest. »Svojci pacienta, ki je umrl v naši bolnišnici, so povedali, da v tem času ni bil popolnoma zavestno komunikativen, in da je bila dejanska komunikacija z njim otežena. Posebej so izpostavili način prevoza v polsedečem položaju, za katerega menijo, da glede na zdravstveno stanje njihovega očeta ni bil ustrezen. Izpostavili so, da bolj verjamejo informaciji, da je bil v času prevoza slabo orientiran, ni bil pogovoren in sposoben verodostojno povedati svojega imena.«

 Na navedbe ministrstva o skopem internem nadzoru, pa Vindišar odgovarja: »V razgovorih je naša triažna sestra navedla, da ji je bila identiteta pacienta podana s strani reševalca, ki je pacienta pripeljal v triažni prostor, komisija pa ni imela možnosti, da sooči vse, ki so opravili predajo in prevzem ter identifikacijo pacienta. Zato tega dela ni obravnavala. To lahko stori le eksterni strokovni nadzor, ki bo vključeval vse, ki so sodelovali v tem dogodku.«

 Kot dodaja Vindišar, so na različne ustanove v dneh po dogodku podali predloge za izboljšavo obravnave bolnikov, predvsem oskrbovancev domov za starejše. Med drugim se je Vindišar sestal tudi z direktorji domov, ki naj bi večinsko podprli predlog o uporabi identifikacijskih zapestnic starejših ob prevozih v bolnišnico.

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Boštjan Oder in Bojana Avguštinčič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam