Po gobe in kostanj po pameti

Po gobe in kostanj po pameti
Regija danes
Tipografija

Te dni so družabna omrežja že polna fotografij gob, pri čemer mnogi pretiravajo in poberejo vse, kar najdejo, četudi tega nazadnje ne morejo pojesti. Dostop do naših gozdov je prost in nabiranje gozdnih sadežev, plodov in gob je dovoljeno tudi tistim, ki niso lastniki gozda. A določene omejitve kljub temu obstajajo, opozarjata ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in inšpekcija za gozdarstvo.

Posamezni obiskovalec gozda lahko za lastne potrebe nabere dnevno največ 2 kg gob razen tistih, ki jih je prepovedano nabirati na podlagi predpisa, ki ureja varstvo samoniklih gliv. Prekomerno nabiranje namreč škoduje tako gozdnim rastlinam kot tudi celotnemu gozdnemu ekosistemu. Tudi pri nabiranju plodov, mahov in kostanja je omejitev pri dveh kilogramih, pri zelnatih rastlinah pa do enega kilograma.

Ob nabiranju gob je treba upoštevati nekaj pravil: treba je paziti, da ne poškodujemo podgobja, torej, da gobo nežno zavrtimo okoli pokončne osi ali jo pri tleh odrežemo z nožem. Gobe, ki jih nabiramo, morajo biti razvite do te mere, da prepoznamo njene morfološke znake in smo tako tudi zaradi svoje varnosti prepričani, da je to goba, za katero zagotovo vemo, da je užitna in da ni na seznamu zaščitenih vrst. Odtrgano gobo očistimo in jo položimo v košaro oziroma drugo sredstvo za prenašanje, ki mora biti zračno.

Ob obisku gozda je treba poznati in upoštevati še nekaj drugih pravil, na primer, da ne puščamo oziroma odmetavamo odpadkov, da ne uničujmo ali poškodujmo dreves, gozdnega rastja, rastlin in gob, da ne povzročamo hrupa, saj s tem plašimo gozdne živali in da v gozdu ne kurimo. Če se v gozd pripeljemo z vozilom, je treba upoštevati režim uporabe gozdnih cest, kar je označeno na tablah. Ko ustavljamo in parkiramo vozilo, moramo upoštevati, da to lahko storimo zgolj do pet metrov od roba ceste, pri tem pa ne smemo z vozilom zapirati gozdnih vlak ali kakorkoli drugače omejevati gospodarjenja z gozdom in prometa na gozdni cesti.

Nespoštovanje določil rekreativnega nabiranja plodov, zelnatih rastlin in gob v gozdu je prekršek, za katerega je zagrožena globa. Prav tako za nespoštovanje določil ustavljanja in parkiranja v gozdu. Gozdarski inšpektorji bodo v jesenskem času izvajali inšpekcijski nadzor nabiranja gozdnih sadežev in plodov in nedovoljene vožnje v gozdovih.

Foto: Pixabay

 

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam