Zgodovinska lepotica, kjer pišejo prihodnost

Zgodovinska lepotica, kjer pišejo prihodnost
Regija danes
Tipografija

 

Mineva 110 let, odkar je bilo zgrajeno secesijsko poslopje, kjer deluje Gimnazija Celje – Center. Srednja šola, ki slovi po uspehih na najrazličnejših tekmovanjih, po razgibanem obšolskem življenju in učnih uspehih, bo obletnico sredi oktobra obeležila z druženjem generacij. Slogan jubilejnega šolskega leta se glasi Prihodnost je zdaj, misleč na številne spremembe in izzive naše družbe, pri katerih mladi ne smejo biti zgolj nemi opazovalci, ampak aktivni sooblikovalci prihodnosti.

 

 

Ravnatelj Gregor Deleja je ob obletnici opozoril, da je stavba Gimnazije Celje – Center eno največjih javnih secesijskih poslopij v širši regiji. Zgradba je od leta 1912, ko je bila zgrajena, gostila mnoge izobraževalne programe. Najprej je bila pod njeno streho osnovna šola, po drugi svetovni vojni je bilo tam eno najbolj znanih učiteljišč v našem prostoru. Neposredna vez s preteklostjo je program predšolske vzgoje, ki ga zdaj dopolnjujeta še splošna gimnazija in umetniška gimnazija likovne smeri.

Deleja je omenil, da bodo ob 110-letnici nekatere vsebine, ki so se jih do zdaj lotevali projektno in poskusno, skušali prenesti v prakso. Zasledovali bodo nekoliko drugačne pedagoške pristope. »Naš cilj je v svet obrnjeno poučevanje, kar pomeni, da bodo dijaki dojeli in občutili težave, s katerimi se soočamo kot družba. Naš cilj je, da bodo kljub mladosti znali nagovoriti teme, kot so na primer ekološka kriza in politični spori. Od tega, ko demokracija trešči ob meje oblasti, se ljudje navadno umikamo, s tem se ne znamo soočiti. Morda bo v super volilnem jesenskem času to še posebej aktualno.«

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam