Veliko mednarodno srečanje v Levcu

Veliko mednarodno srečanje v Levcu
Regija danes
Tipografija

Aeroklub Celje gosti te dni člane kluba VGC (Vintage Glider Club), ki ima sedež v Angliji. Gre za ljubitelje starodobnih jadralnih letal, ki se bodo še do konca tedna družili v Levcu na svojem 49. srečanju, pri tem pa skušali čim bolj izkoristiti lepo vreme za polete nad bližnjo in daljno okolico ter za odkrivanje lepot naših krajev tudi na tleh.

 

Zaradi korone je srečanje, ki je vsako leto drugje, dvakrat odpadlo, tokrat pa so se udeleženci iz 16 evropskih držav le lahko pripeljali v Levec, kjer so poskrbeli za odlične pogoje za 14-dnevno druženje približno 80 pilotov. Ti so s seboj so pripeljali skoraj 40 jadralnih letal, skrbno shranjenih v velikih prikolicah. V hangarju letališča v Levcu so jih nato sestavili in se vsak dan podali v višave.

Visoko nad nami

Prvi dan so organizatorji pripravili otvoritveno slovesnost, naslednje dni so udeleženci že lahko leteli. Ob desetih se vsak dan srečajo, pri tem opravijo analizo prejšnjega dneva in ugotovijo, če je treba rešiti kakšno varnostno ali drugo težavo. Analizirajo tudi vreme tistega dne, potem pa odpeljejo letala iz hangarja in ob 12. uri se začnejo poleti. V dežju ni mogoče leteti, a na srečo so bili minuli dnevi taki, da jadralci niso imeli težav.

Jadralna letala so vzletala s pomočjo vitla, torej pripeta na vrv, ki jih je z veliko močjo v nekaj sekundah dvignila v zrak, ali pa so to izvedli s pomočjo motornega letala. Tople zračne mase so jim nato omogočale neslišno drsenje visoko nad tlemi.

Kot so povedali v klubu, ki ima letos 95-letnico delovanja, je bilo treba za organizacijo tako velikega in pomembnega srečanja pridobiti vrsto dovoljenj, poskrbeti za varnost in udeležencem ponuditi še kakšne spremljevalne dogodke oziroma predstaviti turistično ponudbo območja. Večina letalcev je namreč v Sloveniji ostala vseh 14 dni. »To so ljudje, ki že vse življenje letajo jadralnimi letali in celo leto živijo za to, da gredo prva dva tedna avgusta na tovrstno srečanje,« je bila ena od razlag, za kakšne obiskovalce gre.

 Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam