Plazeča zemlja še vedno ogroža naselje Stopce

Plazeča zemlja še vedno ogroža naselje Stopce
Regija danes
Tipografija

Prebivalci Stopc nad Laškim so zaskrbljeni zaradi zemeljskega plazu, ki se je tam sprožil novembra 2019. Opažajo namreč, da se stanje kljub obsežni sanaciji, ki seje začela oktobra lani, ni izboljšalo. Plazeča zemlja še vedno ogroža naselje. Razpoke v tleh in na stavbah se večajo in nastajajo nove. Da je šla sanacija, kar se tiče varovanja domov, v popolnoma napačno smer, opozarjajo domačini.

Izvajalci so uredili odvodnjavanje na vzhodnem delu plazišča, tako da se vode kontrolirano iztekajo ob plazišču. Ob tem so zgradili pilotni steni na spodnjem in zgornjem delu plazu, prestavili vodovod, uredili odsek lokalne ceste ter zadrževalnik voda. Da projekt za zaščito naselja ni uspešen, se je izkazalo med samim urejanjem območja, pravi laški župan Franc Zdolšek.


Nove raziskave in načrtovani dodatni ukrepi bodo projekt tudi bistveno podražili. Celoten projekt sanacije plazu naj bi tako stal med 3 in 4 milijone evrov. V občini računajo, da bodo dodatna potrebna sredstva uspeli pridobiti na razpisu okoljskega ministrstvu. Župan upa, da bodo projekti pripravljeni še letos in da bodo lahko čim prej pristopili k nadaljevanju urejanja območja in zaščiti vasi.

BA

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Več preberite v aktualni številki Novega tednika, ki je izšel 28. 7. 2022. 

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam