ROGATEC - Delali in se veselili kot nekoč

ROGATEC - Delali in se veselili kot nekoč
Regija danes
Tipografija

 

Danes ima skoraj vsaka kmetija stroje, traktorje, kombajne in druge najsodobnejše pripomočke. A kmetje so tudi včasih, ko so se lahko zanesli le na pridne roke in na vprežno živino, spretno obdelovali svoje površine in pridelali vse potrebno. Kako so stvarem stregli nekoč, so minulo soboto spoznali obiskovalci Muzeja na prostem Rogatec.

 

 

V muzeju na prostem v Rogatcu lahko ljudje spoznajo srednještajersko ljudsko stavbarstvo, ki je bilo za Obsotelje značilno od 19. stoletja in do sredine 20. stoletja. Ob vznožju Donačke gore so ob stanovanjski hiši med drugim na ogled še kovačnica, kozolec, gospodarsko poslopje, »lodn« oz. trgovina na drobno, svinjak in viničarska hiša.

Življenje in delo nekoč tam že tradicionalno prikazujejo s prireditvijo Likof na taberhi. Prikaz starih običajev, ki so ga pred 24 leti prvič osnovale ljudske pevke in takratna vodja muzeja Irena Roškar, je prerasel v tradicionalni dogodek. Njegova rdeča nit je prikaz mlačve žita. »Konec julija je žito že požeto, pri nas pa prikažemo, kako so zrnje iz klasja spravili nekoč,« je pojasnila Nives Brezovnik iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj (ZKTR) Rogatec. Tokrat sta bili na ogled mlačev žita s cepci in mlačev z ročno mlatilnico. Nekatere prikaze so pripravili starejši domačini, ki so tovrstna opravila spoznali v svojem otroštvu. Iz ljubezni do dediščine prednikov so se nekaterih starih opravil lotili tudi pripadniki mlajše generacije. Mlačev s cepci so prevzeli mladi mlatiči izpod Donačke gore, košnjo so prevzeli fantje iz Loga, mlačev z ročno mlatilnco pa domačini iz Dobovca, Rogatca in Donačke Gore.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam