DOBJE - Ploščad za nova doživetja

DOBJE - Ploščad za nova doživetja
Regija danes
Tipografija

 

Kozjanska domačija je že vrsto let zaščitni znak turistične ponudbe v občini Dobje. Gospodar Bojan Guček je s posebnim posluhom obnovil poslopja častitljive starosti, vsako leto pa jim doda kakšno novo vsebino. Zadnja od njih je razgledna ploščad.

 

 

Ploščad, narejena iz hrastovega lesa, je velika približno 125 kvadratnih metrov. Z nje je lep pogled proti trem cerkvam v okolici. Gučku se zdi nov prostor primeren za kakšen romantičen obed pod milim nebom, za manjši koncert, morda se bo zaljubljencem zdel zanimiv tudi za poročni obred, razmišlja.

Vse nove vsebine je doslej dodajal postopoma, prisluhnil je tudi mnenjem obiskovalcev. »Ko smo lani gostili večje dogodke in zaključene družbe, se je pokazalo, da smo utesnjeni. Domačija je bila stisnjena ob hrib, spredaj ni bilo prostora. Z novo pridobitvijo se ponovno odpira razmislek, kaj bi še lahko naredili. Gre za postopen razvoj in ne za brezglavo hitenje.« Dodal je, da ploščadi ne bi bilo, če mu pri njenem snovanju ne bi pomagal prijatelj Darko Fidler iz Šentvida pri Grobelnem. Slednji je Gučku tudi svetoval, da je za sečnjo lesa izbral poseben datum, ki ga omenjajo že stare knjige. Gospodar domačije je to modrost upošteval in s somišljeniki drevesa podrl 1. februarja. Deske se ne krivijo, les bo po njegovem prepričanju zdržal generacije.

Hvaležen za dober obisk

Z obiskom domačije, kjer sodelujejo vsa družina, nekateri pridruženi člani in prijatelji, je sogovornik zelo zadovoljen. K temu so po njegovih besedah pripomogli tudi turistični boni, saj so za odkrivanje Slovenije spodbudili goste, ki se sami tega ne bi domislili. Pod s slamo kritim poslopjem lahko trenutno prespi petnajst oseb. Guček bi rad nekaj ležišč ponudil še v čebelnjaku in pod kozolcem. Nekaj turistov je doslej na domačiji prespalo v svojem šotoru ali v skednju oz. »cimpru«. Domačija je primerna tudi za tiste, ki potujejo z avtodomom. »Ljubiteljem tovrstnega turizma lahko pri nas ponudimo dodatno ponudbo. Pri nas je dobro izhodišče, od koder se lahko odpravijo na izlete kam drugam. Gostom ponujamo predvsem mir in naravo, kar je ljudem, ki jih obremenjuje hiter ritem življenja, zelo dragoceno.«

Foto: Arhiv Kozjanske domačije

 

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam