Olimpijada ne vpliva na obvladovanje požara na Krasu

Olimpijada ne vpliva na obvladovanje požara na Krasu
Regija danes
Tipografija

 

 

»Zaradi izvedbe gasilske olimpijade intervencijska sposobnost naših operativnih enot nikakor ni zmanjšana,« pojasnjuje predsednik Gasilske zveze Slovenije in podpredsednik organizacijskega odbora olimpijade Janko Cerkvenik. Tako je odgovoril na vprašanja številnih občanov, ki se v dneh, ko Celje gosti gasilsko olimpijado, sprašujejo, zakaj gasilci ne gredo pomagat na Kras. Tam namreč že več dni pustoši obsežen gozdni požar.

 

 

 

Cerkvenik je pojasnil, da je v Sloveniji dejavnih 50 tisoč operativnih gasilcev, v gasilske vrste pa je skupaj vključenih 165 000 ljudi. Gasilska zveza redno menjuje ekipe, ki sodelujejo pri gašenju požara na Krasu, v intervencijo se vključujejo gasilci iz vseh regij, tudi iz celjskega konca. »Ko smo slovenski gasilci obvladali žled, kjer je sodelovalo 40 tisoč gasilcev, požarna varnost v državi ni trpela. Tako je tudi sedaj, ko v Celju gostimo gasilsko olimpijado. Državljani so lahko mirni.« Dodal je še, da v vrstah prostovoljcev na olimpijadi sodeluje dva tisoč članov gasilske organizacije, vendar gre predvsem za mladince, člane in veterane, slednji pa večinoma niso operativni gasilci.

Na pomoč tudi operativci s Celjskega

Po besedah predsednika gasilske zveze so operativni gasilci iz Celjskega že odšli na pomoč kolegom na Kras, tako je tudi danes, tja bodo odšli tudi jutri. »Ni skrbi, da na razpolago ne bi imeli dovolj operativnih gasilcev za krotenje tega požara,« je dejal.

Olimpijado sicer organizira mednarodna gasilska zveza. Odločitev, da bo tekmovanje letos v Sloveniji, je bila na državni ravni sprejeta leta 2017. Gasilska zveza Slovenija, ki je izvajalec gasilske olimpijade, je dogodek dolžna izvesti. Cerkvenik je dejal, da za vključevanje gasilcev iz drugih držav, ki v teh dneh tekmujejo v Celju, ni nobene potrebe. »Če bo to potrebno, se bodo vključile pristojne mednarodne sile. To zagotovo ne bodo udeleženci olimpijade oz. tekmovalci, ampak operativni gasilci, ki so v pripravljenosti doma.«

Omenil je še pomen tekmovanja kot del usposabljanja za to, da bodo gasilci, ki danes sodelujejo na olimpijadi, v prihodnosti bolj pripravljeni za delo na terenu. »Vsako tekmovanje pripomore k izboljšanju veščin in psihofizične pripravljenosti gasilcev. Obvladovanje tako velikega požara, kot je sedaj na Krasu, je izjemno psihofizično naporno. Tekmovanja so dobra priprava za to, da gasilci, ko odidejo na teren, tam zmorejo največje napore.«

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam