ŠENTJUR - Šola bo morala obiti sosede

ŠENTJUR - Šola bo morala obiti sosede
Regija danes
Tipografija

Umeščanje nove Podružnične osnovne šole (POŠ) Kalobje z vrtcem in s telovadnico, ki bi nadomestila več kot dvesto let staro šolsko poslopje, se je zapletno. Neposredni sosedje se z idejnim projektom namreč niso strinjali, zato bo potrebna izdelava novega. Občina Šentjur išče ustrezne rešitve, ki bodo sprejemljive tako za bližnje krajane kot za šolo.

 

Državni zbor je z amandmajem 18. novembra lani zagotovil večino denarja za gradnjo nove POŠ Kalobje, 24. februarja letos je vlada projekt novogradnje uvrstila v načrt razvojnih programov. Šolsko ministrstvo je na pobudo Občine Šentjur pripravilo idejno zasnovo. Občina je izvedla javno naročilo za izbiro projektanta za pripravo potrebne dokumentacije in z izbranim projektantskim podjetjem podpisala pogodbo.

Začetek gradnje nove šolske stavbe je bil načrtovan za letos. Oktobra lani so pristojni domačine seznanili z idejnim projektom načrtovane naložbe. Na šolskem ministrstvu so pojasnili, da na predstavitvi ni bilo nikogar, ki se s projektom ne bi strinjal. Kasneje so se oglasili sosedje, ki nasprotujejo predvideni ureditvi na mestu, kjer trenutno stoji šolska stavba, ki je predvidena za rušenje.

Skrbi jih vrvež z igrišča

Sosedje, ki se s predvidenim projektom ne strinjajo in ne želijo biti imenovani, so pojasnili, da niso bili obveščeni o predstavitvi projekta oktobra lani. Prvi sestanek so imeli v začetku marca, in sicer na njihovo zahtevo. Dejali so, da v svoji neposredni bližini ne nasprotujejo umestitvi šole in vrtca. Zaplet je po njihovih besedah nastal, ker je prva idejna zasnova predvidevala, da bi le 80 centimetrov stran od meje med zemljiščema zgradili telovadnico in igrišče. »Telovadnica je bila najprej predvidena v višini 11 metrov. Če bi to uresničili, bi se počutili, kot da nas obdaja berlinski zid. Zato smo želeli večji odmik in prestavitev predvidenih vsebin.«

Foto: SHERPA

Kako zaplet rešujeta Občina Šentjur in šolsko ministrstvo preberite v Novem tedniku!

 

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam