Kakšen bo razvoj naše regije do leta 2027?

Kakšen bo razvoj naše regije do leta 2027?
Regija danes
Tipografija

 

Razvojni svet Savinjske regije in Svet savinjske regije sta sprejela regionalni razvojni program Savinjske razvojne regije do leta 2027. Razvojna agencija Savinjske regije je s partnerji, predstavniki gospodarstva, nevladnih organizacij in z drugimi sodelujočimi načrt pripravljala štiri leta. Nastalo je 1231 različnih projektov, vrednih 4,1 milijarde evrov.

 

 

Predsednik Razvojnega sveta Savinjske regije in župan Občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič je dejal, da razvojni program kot svojo vizijo določa zeleno, digitalizirano, inovativno, opolnomočeno in ljudem prijazno Savinjsko regijo.

V strateškem delu regionalnega razvojnega programa so pripravljavci po njegovih besedah med drugim zajeli opis potencialov regije. Dodal je, da bodo v naslednji finančni perspektivi ključne tri vsebine. Prva bo zajemala digitalizacijo javne uprave, gospodarstva in nevladnih organizacij, gradnjo poslovnih con in ureditev inkubatorjev. Druga pomembna vsebina bo vodooskrba z odvodnjavanjem in s čiščenjem poplavnih voda ter z zagotavljanjem protipoplavnih ukrepov. Tretja vsebina bo osredotočena na trajnostno mobilnost in cestno infrastrukturo za razvoj vseh delov Savinjske regije.

O potrebah regije

V programskem delu je za razvoj Savinjske regije določenih šest ciljev. Prvi cilj je, da bi regija postala pametna, in sicer s poudarkom na inovacijah, digitalizaciji in gospodarski preobrazbi. Drugi cilj je energetski prehod na obnovljive vire energije. Tretji cilj je gradnja prometne infrastrukture s poudarkom na digitalnih omrežjih. Četrti cilj je regija po meri ljudi, kar zajema varstvo socialnih pravic, zagotavljanje enakega dostopa do zdravstvene oskrbe ter podporo zaposlovanju in izobraževanju. Peti cilj bo spodbujal celostni razvoj regije, zato je pod njegovim okriljem predvidena podpora trajnostnemu razvoju na podeželju in v mestnih območjih. Šesti cilj je pravičen prehod regije Saša oz. prestrukturiranje gospodarstva.

V razvojnem programu je predlaganih 1231 različnih projektov, vrednih 4,1 milijarde evrov. »Nekateri projekti bodo del Dogovora za razvoj regije, drugi bodo del mehanizma celostnih teritorialnih naložb, večina projektov bo financiranih s pomočjo razpisov. Razvojni program daje ministrstvom pregled naših potreb v Savinjski regiji, skladno s predpisanimi cilji Evropske komisije,« je po seji povedala direktorica Razvojne agencije Savinjske regije Iva Zorenč.

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam