CELJE - Dozorela je odločitev za sladolednico

CELJE - Dozorela je odločitev za sladolednico
Regija danes
Tipografija

 

To poletje bo v središču Celja zaživela sladolednica. Ideje zanjo snujeta Polona Krajnc Hegediš in njen mož, ki sta mnogim v knežjem mestu in širše znana po prodajalni slaščic Polonine sladke skrivnosti.

 

 

Služiti kruh s sladicami in sladoledom se sliši zelo romantično. Je res tako? Polona Krajnc Hegediš je odgovorila, da je pri izdelavi sladoleda treba upoštevati ogromno dejavnikov – od izvora živil, njihovega hranjenja in prevoza na drug konec sveta do vseh higienskih standardov. »Pri sladoledu lahko hitro gre kaj narobe, nastane lahko zelo slab izdelek. A če je izdelava sladoleda tvoje poslanstvo, potem greš vsak dan sproti dobrim in zdravim rezultatom naproti.«

V prodajalni Polonine sladke skrivnosti so si stranke pred časom lahko izbrale kepice sladoleda. V zadnjem času je lastnica slaščičarske delavnice tam ponujala točen sladoled. Zdaj so dozorele ideje za novo poslovno enoto, ki bo namenjena samo sladoledu. »Že nekaj časa smo se soočali s prostorsko stisko. Večji posegi v prostor v središču mesta večinoma niso mogoči, saj so stavbe zaščitene. Pri tem sva imela z možem pri ideji o sladolednici tudi nekaj sreče. Za svojo dejavnost sva namreč našla prostor na Glavnem trgu, kjer imava poslovni prostor že zdaj. Le da bo sladolednica na drugi strani ulice.«

Ko gredo cene v nebo

Ko je na Glavnem trgu 1 ponujala kepice sladoleda, je bil ta izdelan iz zdravih in zelo kakovostnih sestavin. V njem ni bilo glutena, nekateri okusi so bili narejeni tudi brez laktoze. Vsi sladoledi so bili izdelani brez dodanega sladkorja, saj so bile po besedah sogovornice sestavine, ki jih je uporabljala, že same po sebi dovolj sladke.

Za sladolednico bodo recepti nekoliko spremenjeni. »Če bi ostali pri zgodbi, ki smo jo pisali v preteklih letih, bi ena kepica sladoleda stala že več kot pet evrov. Z možem meniva, da je takšna cena za Celje absolutno previsoka. Razumeva, da ljudje v času podražitev pretehtajo, za kaj bodo namenili svoj denar.« Dodala je, da sta v zadnjega pol leta iskala primerne sadne pireje, ki bodo nadomestili svež sadni delež. Še posebej pozorna sta bila, da v pirejih ne bi bilo preveč dodanega sladkorja. Za izdelavo te hladne sladice ne bosta uporabljala glutena. Kjer bo mogoče, se bosta še naprej izogibala tudi laktozi.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam