Vitez vina, ki rad naredi kaj za svoj kraj

Vitez vina, ki rad naredi kaj za svoj kraj
Regija danes
Tipografija

 

Da lahko človek veliko prispeva za to, da v svojem okolju doseže spremembe, dokazuje letošnji prejemnik plakete Občine Šmarje pri Jelšah Franc Namurš. Več kot trideset let je vpet v delovanje občine. Vrsto let je bil predsednik Krajevne skupnosti Tinsko, več mandatov je bil občinski svetnik. Letošnji občinski nagrajenec, ki je predan delu na domači kmetiji, je tudi butični vinar. Pridelovanje vrhunskih vin ga je med drugim pripeljalo v evropski red vitezov vina. Ob vsem naštetem svoj čas razdaja še v različnih društvih.

 

 

V kraj, katerega veduto zaznamujeta znameniti cerkvi, ga je pripeljala ljubezen. Na Tinsko je prišel iz Polane v občini Laško. V okolju, kjer sta si z ženo Vido ustvarila družino, so ga takoj lepo sprejeli. »Ko si mlad, se hitro prilagodiš,« je dejal. Po treh letih bivanja v kraju, ki je znan tudi po romarski tradiciji, so ga domačini predlagali ter tudi izvolili za predsednika sveta krajevne skupnosti. Tej vlogi je ostal zvest dvanajst let.

Ker je rasel v kmečkem okolju, se je odločil za izobraževanje v poklicni kmetijski šoli. A njegova zaposlitev je bila nato povezana z železnico. Dokončal je izobraževanje za prometno-transportnega tehnika in opravljal delo vlakovnega odpravnika na Železniški postaji Brestanica. Po skoku v poročni stan je dal odpoved in z ženo začel kmetovati. Po njegovih besedah mu za to odločitev ni bilo nikoli žal. »Nekatera obdobja doslej so bila bolj, druga manj naklonjena kmetovanju. A če si priden, se od dela na kmetiji da živeti.«

Predan perutninarstvu

Z ženo sta nekaj časa hkrati gojila govedo in perutnino. Ko je postalo pitanje govedi manj donosno, sta okrepila dejavnost perutninarstva. Nekaj časa sta redila piščance, nato purane. Zdaj je njuna glavna dejavnost reja kokoši nesnic.

V treh hlevih imata trenutno deset tisoč kokoši, dnevno pridelata približno 8.500 jajc. »Ta so zagotovo nepogrešljivo osnovno živilo, ki ga imajo ljudje v takšni ali drugačni obliki vsak dan na mizi. Brez jajc ne bi bilo številnih jedi,« je razložil sogovornik.

In kako je videti proizvodnja jajc? Kokoši jih znesejo v gnezdih, od koder s pomočjo tekočega traka potujejo v predprostor. Tam jih zakonca Namurš pobereta in pripraviva na prevoz. Te prehrambene izdelke pridelujeta za podjetje Meja Šentjur, kjer jih shranijo v embalažo in z njimi oskrbujejo različne trgovine.

Med vinskimi trtami

Še ena dejavnost, po kateri je znan letošnji prejemnik občinske plakate, je pridelava vrhunskih vin. Za gojenje trte na Tinskem so ga spodbudili prijatelji, ki so imeli svoje vinograde. Danes z družinskimi člani skrbi za deset tisoč trt, ki se razprostirajo na dveh hektarjih. Na šmarskem koncu spada med večje vinogradnike, v širšem merilu pa med butične vinarje. Vinogradi, ki jih obdeluje, so na strmi legi, zaradi česar je njihova obdelava težavna. V njegovi kleti na vrhu Tinskega Vrha se vsako leto na novo hladi do štirinajst tisoč litrov vina.

Najbolj prepoznavna sorta vina pri Namurševih je laški rizling. Po prepričanju letošnjega prejemnika plakete Občine Šmarje pri Jelšah je to tudi najboljša slovenska sorta. »Iz takšnega grozdja lahko prideluješ marsikaj. Lahko je osnova za tipsko vino ali za posebno zvrst. Vino iz takšnega grozdja je lahko suho, polsuho ali polsladko. Laški rizling je primeren tudi za večino posebnih trgatev.«

Foto: TS

Najbolj zadovoljen je, ko ga obiščejo otroci in ko se pri njiju z ženo oglasi vseh šest vnukov. »Ti so moje največje veselje. Najbolj vesel sem, ko so vsi doma. Takrat se delo konča in se začne razvajanje.«

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam