ŠMARJE PRI JELŠAH - Zgodovinskim stavbam dajejo novo vsebino

ŠMARJE PRI JELŠAH - Zgodovinskim stavbam dajejo novo vsebino
Regija danes
Tipografija

 

Da je občinska uprava opravila veliko dela, je ob letošnjem občinskem prazniku Občine Šmarje pri Jelšah dejal tamkajšnji župan Matija Čakš. V središču občine že več mesecev brnijo gradbeni stroji, saj tam nastaja nova ureditev križišča, ki bo razbremenila zastoje v času prometnih konic. Nasproti doma upokojencev rastejo nova oskrbovana stanovanja. Občina si kmalu obeta še ureditev sodobnega fizioterapevtskega centra, ki bo pomemben za vse prebivalce Obsotelja in Kozjanskega. Center bo urejen v stavbi, ki je več let čakala na primerno vsebino.

 

 

Župan Matija Čakš je med naložbami, ki so bile končane od lanskega občinskega praznika, izpostavil gradnjo prizidka h kuhinji v centralni osnovni šoli in obnovo omenjene kuhinje. Obnovljen je tudi nadhod, ki vodi proti šoli. Lepšo podobo je dobila tako imenovana stavba stare šole, ki je v središču Šmarja dolgo propadala. V Krajevni skupnosti Zibika imajo učenci in krajani na voljo novo telovadnico pri tamkajšnji podružnični osnovni šoli, pri Podružnični osnovni šoli Sveti Štefan je za rekreacijo na voljo nova večnamenska športna površina. Občina v omenjeni krajevni skupnosti ureja prostore tamkajšnjega športnega društva, zgrajena je pešpot od osnovne šole do naselja. Zahvaljujoč prestavitvi potoka izpod Barbare, je občina središče Šmarja rešila pred poplavami. Za naložbo, vredno 1,1 milijona evrov, je večino denarja prispevala Direkcija RS za vode.

Zaradi prestavitve potoka in gradnje križišča pri Kašči so občani med vožnjo po kraju velikokrat naleteli na zastoje. Kdaj bo gradnja križišča končana?

Dokončanje križišča pri trgovini Kašča je predvideno v mesecu dni. Položen je že grob asfalt, izvajalec del trenutno ureja pločnike, javno razsvetljavo in odvodnjavanje. Ko bo križišče končano, bo vožnja v središču občine in proti osnovni šoli lažja, pričakujem manj zastojev. Za naložbo, vredno milijon evrov, je 770 tisoč evrov prispevala Direkcija RS za infrastrukturo. Še pred začetkom tega projekta je morala občina poskrbeti za dovozno cesto do šole. Gre za gradnjo povezovalne ceste Dobrava, za katero smo iz proračuna namenili skoraj 870 tisoč evrov.

Odločili ste se tudi za obnovo mostu v Kolodvorski ulici.

Ta projekt je že dlje časa čakal v predalih občinske uprave, a je bil nujno potreben. Most je omogočal le izmenično enosmerno vožnjo, šlo je za nevarno območje, saj se je cesta na tem delu zožila, slabša je bila prometna varnost, manjša je bila pretočnost prometa. Do konca julija bo vozišče razširjeno, zgrajen bo hodnik za pešce. Izvajalec bo tam uredil še javno razsvetljavo in del potoka. Zahvaljujoč tej obnovi, bo omogočen lažji dostop do Jelšingrada ter do naselij Dobrava in Dvor.

Enega največjih projektov doslej predstavlja gradnja oskrbovanih stanovanj. Kako napredujejo dela?

Na gradnjo tovrstnih stanovanj se je naša občina pripravljala od leta 2008. Naložba je vredna 3,2 milijona evrov. S stanovanjskim skladom smo sofinancersko pogodbo, vredno 1,4 milijona evrov, podpisali v začetku lanskega leta. Občina z omenjenim skladom gradi 30 oskrbovanih stanovanj. Podjetje Ges iz Celja, ki je bilo izbrano za izvajalca, je od občine kupilo še tretje zemljišče, kjer gradi še en blok s 15 stanovanji. V soseski nasproti šmarskega doma upokojencev bo tako na voljo dovolj oskrbovanih stanovanj. Ta ne bodo namenjena le starejšim iz naše občine, ampak tudi tistim od drugod. Razpis za pridobitev stanovanj v najem bomo predvidoma objavili jeseni.

Foto: SHERPA

Matija Čakš: »Občinski svet se trudi, da je denar enakomerno razporejen in da omogočamo razvoj celotne občine, ne le središča.«

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam