Kakšno Slovenijo želimo?

Kakšno Slovenijo želimo?
Regija danes
Tipografija

Nocojšnja proslava v počastitev dneva državnosti v celjskem Narodnem domu je bila preplet slovenske poezije in glasbe. Slavnostni govornik je bil častni meščan Celja Jože Volfand, kulturni program sta pripravila Gimnazija Celje – Center in Orkester Akord s solistoma Natašo Zupan in Maticem Zakonjškom.

Dijaki Gimnazije Celje – Center so recitirali pesmi Otona Župančiča, Toneta Kuntnerja, Radoslava Razlaga in Gregorja Strniše. Orkester Akord pa je z obema pevcema oziroma sam izvedel skladbe Janka Gregorca, Jana Fučika, Slavka Avsenika in Vilka Ovsenika.

Jože Volfand je v svojem nagovoru med drugim dejal, da je zdaj, ko je Slovenija vstopila v četrto desetletje državnosti, pravi trenutek za vprašanje, kakšno Slovenijo želimo ob koncu tega desetletja. »Koliko bo zelena, koliko bo njena ekonomska moč slonela na znanju in inovacijah, koliko bo socialna? Kakšen bo naš skupni prostor življenja, ki je naš, nacionalni, in je evropski in  globalni? Odgovor je toliko bolj potreben, ker niti trg niti interesi svetovne politike ne bodo prizanašali ne Sloveniji ne našemu življenju niti družinskemu proračunu in osebnim ter skupnim sanjam.« Poudaril je, da mora zato Slovenija zgrajevati nacionalno identiteto, ki jo krasijo temeljne evropske vrednote, izostren odnos za dostojanstvo človeka in za zorenje demokracije. »Morda se bodo postopoma v javnih razpravah in na družbenih omrežjih tudi vse pogosteje pojavljala vprašanja, ali je človek res vreden samo toliko, kot potroši in porabi, toliko, kot ima. Ali pa se bodo sodobne tehnologije, ki lahko sicer približajo človeka človeku, še naprej preveč zlorabljale za tvitomanijo z besedno nesnago. Zadnji čas je, da vstopimo v desetletje, ki bo odprlo vrata za vetrove sprememb v kulturi besede brez ideoloških strasti in pritlehnosti in z mnogo večjo odgovornostjo do slovenskega jezika.«

 Po njegovem bo to desetletje zrelostni izpit za politiko, za vodenje in upravljanje države. »Premik k drugačni kulturi politike pomeni, da je na prvem mestu interes ljudi, ne pa stranke in skupine, ki misli, da je država samopostrežna trgovina, iz katere lahko vzame, kar hoče. Četudi je slovenska družba ideološko polarizirana, je dolžnost strank, da vselej iščejo poti za skupne rešitve, ki bodo v korist ljudi in Slovenije,« je poudaril častni meščan Jože Volfand.

 

Foto: arhiv MOC

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam

Prireditvenik