Po volitvah želi ostati v lokalni politiki, a ne kot župan

Po volitvah želi ostati v lokalni politiki, a ne kot župan
Regija danes
Tipografija

Pred njim so zadnji meseci županovanja. Franc Sušnik je na čelu Občine Vransko od njene ustanovitve leta 1998 in je torej njen prvi in edini župan. Ob tem je bil osem let poslanec v državnem zboru. Še prej je bil dvajset let zaposlen v cinkarni v Celju. 

»Vsak poslanec bi moral, preden nastopi mandat, nekaj časa delati v gospodarstvu. Ko sem iz cinkarne prišel v državni zbor, je bila moja največja težava, ker sem naenkrat iz industrijskega reda in discipline padel v neke vrste anarhijo, kjer čas ne pomeni nič. Nisem namreč mogel razumeti, zakaj nekaj ni urejeno do takrat, ko smo se dogovorili,« se spominja Franc Sušnik, ki se tudi po jesenskih lokalnih volitvah ne želi povsem umakniti iz lokalne politike. Potegoval se bo za mesto svetnika.

Županujete že skoraj štiriindvajset let. Zakaj se vam je na čelu občine uspelo obdržati toliko časa?

Pred očmi sem vedno imel interes skupnosti. Prvič in drugič sem na županskih volitvah imel resna protikandidata. Tretjič in četrtič je bilo s tega vidika lažje. Če se nekoliko pošalim, me je opozicija najbolj resno želela »odstraniti« na petih volitvah, ko sta se za župansko mesto potegovala dva zelo močna in resna občana. Kljub vsemu sem tudi takrat prejel presenetljivo veliko glasov. Že v prvem krogu nekaj manj kot 58 odstotkov.

Kaj je po vašem mnenju v teh približno dveh desetletjih najbolj zaznamovalo vaše županovanje?

Na prvem mestu so zagotovo naložbe v izobraževanju. Ko je nastala naša občina, sta bila v vrtcu dva oddelka. Zdaj jih je devet in nič več prebivalcev kot takrat. Res je, da je bilo v zadnjih letih zgrajenih kar nekaj novih stanovanj, v katera so se naselile mlade družine, a na drugi strani se praznijo obrobni višinski deli občine, kjer je pred leti živelo veliko več ljudi. Na področju izobraževanja smo zgradili tudi novo športno dvorano. Že leta 2000 sem podelil koncesijo za pomoč na domu. Danes je naša občina na prvem mestu po vključenju prebivalcev, starih več kot 65 let, v ta način oskrbe v Sloveniji. Pomagal sem pri gradnji doma starejših občanov, ki uspešno deluje od leta 2005. Kot ključna naložba se je izkazalo daljinsko ogrevanje na biomaso, ki nepretrgoma deluje od leta 2004. Nizka cena toplotne energije je prišla do izraza še posebej v tej energetski krizi. Ne nazadnje je v času mojega županovanja na območju naše občine zrasla Darsova avtocestna baza. (Foto: SHERPA)

Celoten intervju si preberite v Novem tedniku. 

 

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam