Bojčevski in Stefanovski na isti valovni dolžini

Bojčevski in Stefanovski na isti valovni dolžini
Regija danes
Tipografija

»Z Vlatkom Stefanovskim sodelujeva od leta 2007, ko sva se prvič srečala v Plesnem forumu, kjer sem nastopil kot njegov gost, čeprav oba prihajava iz Makedonije. Prej sem mu poslal nekaj posnetkov in odpisal mi je: »O, man, kdo si pa ti, kje živiš? To, kar igraš, je genialno.« Zanimivo je, da sem kot otrok odraščal z njegovo glasbo in glasbo skupine Leb i sol. Zaradi tega sem bil zelo vznemirjen pred prvim srečanjem. Bil sem mlad, ogromno mi je pomenilo, da me je takšen zvezdnik sploh opazil, za nameček pa celo povabil k sodelovanju. Takratni koncert v Plesnem forumu je bil enostavno božanski, eden izmed mojih najboljših v karieri,« je povedal vrhunski celjski klarinetist o legendarnem kitaristu Vlatku Stefanovskem.

»Prišel sem na tonsko vajo, da bi vadili vse naše sedem-, devet-, enajst- in trinajstosminske ritme v nadpovprečni hitrosti, on pa je z zelo umirjenim glasom rekel: »Ni nam treba skupaj vaditi, vse znaš …« In je res bilo tako. Vsa zbrana energija je eksplodirala na koncertu. Letos sva po petnajstih letih ponovno doživela enako energijo v Plesnem forumu pri Dušanu in Gogi. Ta prostor ima izjemno dušo. V zadnjih letih sva imela nekaj skupnih izjemnih koncertov. Vsak je neponovljiv, zgodba zase. Povabil me je na primer v njegov projekt Balkan superselection leta 2011 z največjimi etno in jazz zvezdami na Balkanu, leta 2018 je bil moj posebni gost in sva napolnila Celjski grad ter Gallusovo dvorano v Ljubljani.

Leb i sol je bila ena izmed najbolj znanih jugoslovanskih skupin, spadala je v krog najbolj kakovostnih in cenjenih. Domnevam, da smo na slovenskih radijskih postajah največkrat slišali skladbi Talasna dužina in Čukni vo drvo. Kako je bilo s tem v Makedoniji? Katera pesem je vam najbolj pri srcu?

»Še dandanes v Makedoniji njihova glasba odmeva na radijskih postajah. Je vrhunsko posneta in produkcijsko obdelana do potankosti. Dolgo časa je bila njihova priredba makedonske ljudske pesmi Aber dojde Donke vsak dan predvajana kot uvod v večerna poročila na nacionalni televiziji ...«

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam