Umrl je Franc Avberšek

Umrl je Franc Avberšek
Regija danes
Tipografija

V 75. letu starosti je umrl gospodarstvenik in politik Franc Avberšek iz Velenja. Med drugim je bil direktor Premogovnika Velenje, poslanec DZ, minister za energetiko, direktor velenjskega ekološkega inštituta Erico in rudnika Žirovski vrh v zapiranju.

 

Franc Avberšek je bil med leti 1988–1992 direktor Premogovnika Velenje. Kot magister rudarstva je deloval na vidnih mestih v energetiki in tudi kot poslanec DZ, izvoljen leta 1992, kjer je bil član komisije za evropske zadeve, odbora za gospodarstvo, odbora za infrastrukturo in okolje, odbora za nadzor proračuna in drugih javnih financ ter odbora za spremljanje uresničevanja Resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti Republike Slovenije, so sporočili z velenjske občine.

Maja leta 1992 je postal minister za energetiko v drugi vladi samostojne Slovenije, ki jo je vodil Janez Drnovšek, kasneje je v Velenju sedem let vodil omenjeni ekološki inštitut Erico, od leta 2004 do 2008 je bil direktor rudnika Žirovski vrh v zapiranju. Upokojil se je leta 2008.

Vse življenje je bil predan in povezan z naravo, še posebej so ga prevzele gore. Ne le kot planinca in strastnega smučarja, ampak tudi kot lovca in varstvenika narave. Umetnost pa je bila tista, ki ga je ves čas izpolnjevala in navduševala.

Tudi po težki nesreči leta 2015, ko je po padcu s češnje na domačem vrtu ostal tetraplegik, priklenjen na voziček, ni izgubil volje so življenja. Po končani medicinski rehabilitaciji se je ponovno vrnil k umetnosti.

Franc Avberšek se je zavedal, da se nevihtam življenja lahko upremo le, če so naše korenine globoko v zemlji, v družinski tradiciji, v naših osebnih močeh in vrlinah. Menil je, da je življenje kljub omejitvam dragoceno in da lahko zapiše sončne slike, so ob slovesu zapisali na Premogovniku Velenje. »Bil je človek modrosti ter bogatih življenjskih izkušenj in preizkušenj. Z njegovim odhodom je nastala neskončna praznina, ki jo bomo skušali napolniti z bogatimi spomini.«

LKK, foto: MOV

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam