Branje in planinstvo z roko v roki

Branje in planinstvo z roko v roki
Regija danes
Tipografija

V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive jubileje. Planinsko društvo Laško bo praznovalo 100. obletnico obstoja ter 70-letnico odprtja doma na Šmohorju. Mineva pa tudi 110 let od smrti Laščana Frana Orožna, geografa in ustanovitelja Slovenskega planinskega društva. V letu planinstva se bodo v Laškem zvrstili številni dogodki in aktivnosti. Med njimi je tudi Planinska bralna značka Knjižnice Laško.

V Knjižnici Laško že 14. sezono pripravljajo bralno značko za odrasle. Planinsko bralno značko pa so si zamislili nekoliko drugače: k sodelovanju vabijo vse generacije, tudi otroke in cele družine, pravi direktor knjižnice Matej Jazbinšek.


Kot dodaja direktor knjižnice, imata planinstvo in poslanstvo knjižnice veliko skupnega: »Tako planinstvo kot branje knjig je način življenja. Da lahko rečemo, da smo planinec ali da smo resen bralec, ne zadošča, če preberemo dve knjigi na leto, ali če gremo enkrat v življenju na Triglav. Oboje je tek na dolge proge. Tako planinstvo kot branje je značilno za srčne ljudi, ki imajo radi naravo, življenje, druge ljudi.«

Bralna akcija se je začela 11. decembra lani in bo trajala vse do letošnjega 11. decembra. Kot pojasnjuje Matej Jazbinšek, so ta datum izbrali, ker na ta dan praznujemo mednarodni dan gora, ki ga Alpska konvencija obeležuje s festivalom Brati gore. Festival spodbuja alpsko kulturno pestrost ter povezuje ljudi, ki ljubijo gore in literaturo.

 

BA

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Boštjan Oder

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam