Se bo politika končno odločila za sanacijo Celjske kotline?

Se bo politika končno odločila za sanacijo Celjske kotline?
Regija danes
Tipografija

Nepovezana poslanka Janja Sluga, ki je lansko jesen v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o sanaciji Celjske kotline, se pred sredino sejo matičnega odbora državnega zbora nadeja, da bo predlog tokrat vendarle sprejet. Stroške sanacije bi, po predlaganem besedilu zakona, nosili Cinkarna Celje in država. A za to je nujna politična volja. Pa jo poslanci tudi premorejo?

 

Kot je na današnji novinarski konferenci v Celju povedala vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga, si težko predstavlja, da bi koalicija tik pred parlamentarnimi volitvami glasovala proti. Po njenem mnenju je treba zakon nujno sprejti. 


Kot pravi, gre za nadgradnjo majske verzije predloga zakona o sanaciji Celjske kotline, ki zasleduje načelo, da onesnaženje v največji meri plača onesnaževalec.


Glede na predvidene vrednosti izračuni kažejo, da naj bi Cinkarna Celje, ki pri pripravi vsebine predloga zakona ni sodelovala, za sanacijo območja Stare cinkarne, v naslednjih desetih letih morala plačala 16 milijonov evrov. Celotna sanacija Celjske kotline naj bi bila sicer ocenjena na okoli 25 milijonov evrov, v ta znesek je vključena tudi zamenjava onesnaženje zemljine pri celjskih vrtcih. Te projekte je od Mestne občine Celje, v času ministrovanja Jureta Lebna, prevzela država.

Direktorica celjskega inštituta za okolje in prostor Cvetka Ribarič Lasnik je spomnila, da so bile prve analize tal celjske kotline narejene že leta 1987: »Od takrat se za izboljšanje razmer ni skoraj nič naredilo, razen zamenjave zemljine pri celjskih vrtcih.« Ob tem poudarja, daje največji problem celjske kotline onesnaženost s težkimi kovinami.


Za mnenje glede popravljenega predloga zakona smo prosili tudi vodstvo Cinkarne Celje, ki pa tega za zdaj še ne želi komentirati. Med tem pa celjska občina, ki je pri pripravi popravljenega predloga zakona sodelovala, le tega v celoti podpira. »Mestna občina Celje podpira vsa prizadevanja za sanacijo s težkimi kovinami onesnaženih območij v naši občini. Pred leti smo s sredstvi iz občinskega proračuna zamenjali onesnaženo zemljino na igriščih dveh celjskih javnih vrtcev. Veseli smo bili, da je Ministrstvo za okolje in prostor prepoznalo, da je sanacija igrišč, na katerih se igrajo otroci, nujno potrebna in je prevzelo projekt. Sanacija zemljine na vseh igriščih celjskih javnih vrtcev naj bi bila letos končana,« so sporočili iz celjske občine.

Foto: Andraž Purg - GrupA in LKK

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam

Prireditvenik