Mesta bodo zasijala v soju prazničnih luči

Mesta bodo zasijala v soju prazničnih luči
Regija danes
Tipografija

Po državi bo zasijala praznična svetlobna okrasitev. V prestolnici in Mariboru že nocoj, v Celju, Laškem in Mozirskem gaju bodo lučke prižgali jutri, v soboto, v večini krajev pa prihodnji teden. 

V Celju bo praznični čas sicer minil brez silvestrovanja na prostem ali koncertov, bo pa v mestnem središču božično-novoletna tržnica. V drugi polovici decembra bo po napovedih zaživela Pravljična dežela.

Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del osvetlitev mesta vsako leto prilagodijo razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorom, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bodo praznično vzdušje ustvarili s svetlobnimi oziroma video projekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili bodo drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili girlande, oboke pa osvetlili. Svetlobni lik zvezde bo nameščen v Prešernovi ulici, svetlobni elementi medveda, jelena in smreke pa pred Turistično informacijskim centrom na Glavnem trgu. Svetlobna kočija s Pepelko in princem bo na ploščadi pred Metropolom, na fasadi Ljudske univerze Celje in Tehnoparka Celje bo letos prvič videomapping projekcija. V starem mestnem jedru so lani namestili ambientalno ozvočenje in tudi letos bodo predvajali praznično glasbo. Podobo prazničnega Celja bo dopolnil adventni venec, ki so ga izdelali v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. 

Pri okrasitvi so v Celju pozorni tudi na ekološki vidik, pravi Mojca Grušovnik Andrić iz MOC.


V Mozirskem gaju 1,7 milijona lučk

Kar 1,7 milijona prazničnih lučk, največ doslej, bodo prižgali v Mozirskem gaju, tam bo 6. božična bajka Slovenije zaživela prav tako v soboto. Obiskovalcem bo na ogled do 9. januarja prihodnje leto.

Po pravljični poti

Čeprav bo decembrsko dogajanje tudi v Laškem prilagojeno trenutnim vladnim ukrepom, organizatorji obljubljajo pester in raznolik program za vse obiskovalce. Letošnjo praznično okrasitev so poimenovali Pravljična pot po Laškem, ki jo sestavljajo pravljične točke tik ob krožni sprehajalni poti ob reki Savinji. Medenjaček, Polarni vlak, Jelka, vas Svete noči ter Snežna kraljica skupaj s prepoznavnimi obrazi Destinacije Laško bodo v prazničnem decembru vabili na varen sprehod in odkrivanje pravljičnih zgodb, obisk lokalnih gostinskih ponudnikov s posebno praznično ponudbo, okušanje in nakup pristnih dobrot s certifikatom Okusiti Laško in še marsikaj zanimivega, naštevajo v Stiku Laško. Sprehod po pravljični poti in ogled praznične osvetlitve bo možen od jutri od 18. ure, praznični Domači kotiček bo vabil vsako sredo od 9. do 11. ure na zgornjem vrtu stavbe Savinja. Dogodek Slovo od starega leta pa letos zaradi aktualnih vladnih ukrepov ni predviden.

BA

Foto: GrupA

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam