Človek človeku človek

Človek človeku človek
Regija danes
Tipografija

Podpiramo praznične dobrodelne akcije, ki so se »rodile« v regiji


Še preden zagorijo praznične luči v mestih, se iskrice prižgejo v srcih številnih humanitarnih delavcev in prostovoljcev. Vse z namenom, da bi ob koncu leta zažarele tudi otroške oči. V zadnjih nekaj letih so predvsem mladi ob podpori razumevajočih organizacij v naši regiji pognali kolesje dobrih dejanj. In danes lahko ponosno ugotavljamo, da ta božični vlak vozi po vsej državi.

Čeprav si vodje dobrodelnih projektov, ki so še posebej dejavni ob izteku leta, ko se trudijo, da bi decembrsko praznično vzdušje prinesli tudi v domove, kjer ne bivata le smeh in sreča, želijo, da njihove akcije kmalu ne bi bile več potrebne, temu žal ni tako. Veliko, preveč in na žalost vsako leto več je družin in otrok, ki bi brez njihove pomoči praznike zgolj opazovali. In ker smo v zadnjih letih spoznali, da ljudje vseh starosti za lepo in zadovoljno življenje potrebujemo tudi bližino, prijazno besedo in topel stisk rok, prostovoljci v okviru dobrodelnih projektov organizirajo tudi srečanja, druženja in delavnice.

Misija človek spet v akciji

Eden od projektov, ki so se »rodili« v Celju in kmalu zaobjeli vso državo, je Misija človek. Nad njim že ves čas bdita Celjski mladinski center in pobudnik ter vodja projekta Kristjan Veber. »Izjemno ponosni in veseli smo, da se že pet let s skupnimi močmi trudimo spreminjati svet na bolje,« pravi direktorica Celjskega mladinskega centra Sonja Majcen

Projekta se je pred petimi leti domislil takrat še dijak Kristjan Veber, ki tudi kot študent predšolske vzgoje ostaja srce in duša akcije Misija človek. Na uspeh akcije in prehojeno pot je razumljivo ponosen. »Še bolj kot na uspeh akcije sem ponosen na vse prostovoljce, ki stojijo za tem projektom. Veseli me, da nas je vsako leto več. Pri tem sem žalosten, ko ugotavljam, da projekt, kljub temu da je vsako leto večji, ne doseže vseh, ki pomoč potrebujejo. To žal kaže, da je stisk vedno več. Žal so marsikje vsako leto le globlje,« razmišlja z nekoliko otožnejšim glasom, a hitro preklopi na svojo značilno »pozitivo«. »To nas ne ustavlja, ampak nas motivira, da se bomo tudi letos potrudili, kolikor se bo le dalo, da bomo z materialnimi dobrinami polepšali praznike ranljivim skupinam.«

Sočasno se bo skupina prostovoljcev on podpori zaposlenih v Celjskem mladinskem centru trudila izvesti čim več delavnic, kjer se bomo posvečali izboljšanju psihološkega stanja predvsem mladih in tudi drugih skupin. 

Zbiranje materialnih potrebščin za varne hiše, krizne centre in zavetišča bo trajalo do 17. decembra. Zbirno mesti je MCC Celjski Mladinski Center. Prostovoljci bodo, z namenom k sodelovanju privabiti čim več ljudi, med 15. in 17. decembrom prepotovali Slovenijo.

 

Ker Božiček obstaja

Prav tako tradicionalen je postal tudi dobrodelni projekt Božičkova tovarna daril, ki so ga Celjani vzeli za svojega. Letos se bodo člani Humanitarnega društva Enostavno pomagam in številni prostovoljci že sedmo leto zapored prelevili v pridne palčke, ki bodo z vami, Božičkovimi pomočniki, poskrbeli, da otroška naročja na božični dan ne bodo ostala prazna. V šestih letih so v Božičkovi tovarni daril zavili že več kot 4.800 daril, ki so jih predali otrokom iz širše celjske regije.

»Projekt začnemo pripravljati že na začetku jeseni, saj je k sodelovanju treba pravočasno povabiti kar nekaj vrtcev in osnovnih šol, ki po zastavljenem kriteriju prijavijo družine za vključitev v projekt. Večinoma vzgojno-izobraževalni zavodi že poznajo naš projekt, zato že kmalu po začetku šolskega leta pričakujejo naše povabilo k sodelovanju. Nato skrbno načrtujemo izvedbo, da bo vsak vključen otrok do božičnega večera res prejel svoje darilo,« pravi predsednik društva Milan Ninić.

Žal se vsako leto srečajo tudi z zgodbami, ki jih spravijo v jok. Na žalost se je število teh v zadnjem času povečalo, saj so se socialne stiske družin med epidemijo še poglobile. »S projektom, kot je Božičkova tovarna daril, v prazničnih časih v te domove vračamo upanje, toplino, ljubezen, veselje in radost. Vse to je poleg materialnih stvari zavito v darilo iz Božičkove tovarne daril. In ta projekt je dokaz, da Božiček zares obstaja.«

Božičkov pomočnik lahko od 26. novembra obišče spletno stran www.bozickovatovarna.si in nameni donacijo otroku. V višini zneska donacije bodo prostovoljci pripravili darilo za izbranega otroka. Darilo bo primerno spolu in starosti otroka. Vrednost darila je enaka vrednosti donacije oz. vrednosti darilnega paketa.

Če bodo epidemiološke razmere dopuščale in bo Božičkova tovarna daril odprla vrata tudi »v živo«, jo bodo lahko Božičkovi pomočniki tudi obiskali in sami izbrali ime otroka ter mu namenili darilo, ki mora vsebovati pet stvari: igračo ali družabno igro, nekaj sladkega, šolske potrebščine ali material za ustvarjanje, izdelek za osebno higieno in knjigo slovenskega avtorja.

 

Vsak je lahko dobra vila

Vsako leto bolj uveljavljena postajajo obdarovanja, ki izhajajo iz našega lokalnega okolja. Eden takšnih je dobrodelni projekt Dobra vila, s pomočjo katerega prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa Polzela obdarujejo otroke v božičnem času. Ideja se je pred štirimi leti rodila v glavi študentke Lize Hočevar iz Pariželj, takrat še dijakinje I. gimnazije v Celju, ko je kot prostovoljka sodelovala pri polzelskem Rdečem križu. Že prvo leto je z dvema sošolkama razveselila 43 otrok, letos jih je na seznamu, ki ga skrbno oblikujejo v sodelovanju s prostovoljkami na terenu, že 165. V projekt so namreč poleg Občine Polzela vključili še preostalo Spodnjo Savinjsko dolino. »V začetku novembra vsako leto povabimo dobre vile in vilince k sodelovanju. Gre za ljudi, ki so pripravljeni pripraviti darilne pakete v vrednosti 25 evrov. Sporočimo jim starost in spol otroka, za katerega bodo po točno določenih navodilih pripravili paket. Škatle ponavadi vsebujejo igračo ali družabno igro, oblačilo, sladkarijo, šolsko potrebščino in pripomoček za osebno higieno ter dobro misel, ki jo napiše dobra vila,« pojasni Liza Hočevar. Pakete, ki jih zaradi epidemioloških razmer deset dni pustijo stati v karanteni, zbirajo še do 10. decembra. Nato jih zavijejo in jih s pomočjo prostovoljcev v tednu pred božičem razdelijo otrokom v vsej dolini.

 

Smrečica želja

Tudi v Citycentru Celje vsako leto poskrbijo, da otroci, ki jim je življenje že v rani mladosti naprtilo težka bremena, doživijo čar božiča. V trgovskem središču bodo ponovno postavili smrečico želja, ki je simbol dobrodelne akcije Obdarujmo otroke iz rejniških družin, ki jo že trinajst let organizirajo v sodelovanju s Centrom za socialno delo Celje in Centrom za socialno delo Savinjsko-Šaleške regije.

V akcijo so zajete vse starostne skupine otrok iz rejniških družin v širši celjski regiji. Namen dobrodelne akcije je izpolniti novoletne želje, ki jih otroci sami narišejo – k risanju so povabljeni otroci, stari od pet do deset let. Njihova likovna dela bodo nato razstavljena na posebni smrečici želja, ki bo postavljena v nakupovalnem središču od petka, 26. novembra. Z namenom, da bi dobrodelni projekt podprl čim širši krog ljudi, bo nekaj risbic objavljenih tudi na spletu. Starejšim otrokom, ki na smrečici želja ne bodo predstavili svojih risbbo Citycenter Celje podaril darilne bone Desetak.

V preteklih letih je največje celjsko nakupovalno središče, v okviru sklada Citycentrovo srce ter s pomočjo vseh ambasadorjev dobrote izpolnil že več kot 1.800 otroških želja.

 

Napolni škatlo in postani Božiček za en dan

Po lanski dobrodelni akciji Žoga žogi prijateljica, ki jo je Ženski nogometni klub Žalec izpeljal v sodelovanju z Anino zvezdico in Zavetiščem Zonzani, so se nogometašice letos odločile za nov dobrodelni projekt. Tokrat so moči združile z žalsko enoto centra za socialno delo Savinjsko-Šaleške regije in bodo športno opravo za en dan zamenjale za Božičkovo. Vse, ki zmorejo in v srcu gojijo solidarnost, vabijo, naj tudi samo postanejo Božiček za en dan.

»Namen projekta je obdariti otroke iz socialno ogroženih družin in jim tako ob božičnih praznikih narisati nasmeh na obraz,« kratko in jedrnato pove Urška Potočnik, predstavnica žalskega kluba.

Kot pravi Potočnikova, je glavno vodilo pri pripravi darila kreativnost. »Vsi imamo doma škatle za čevlje, ki se nam ›motajo‹ po omarah, predsobah ali kleteh. Če ne, pa zagotovo poznamo koga, ki nam bo kakšno z veseljem odstopil. Škatlo zavijte, bodite kreativni, reciklirajte star papir, okrasite jo s slikicami, z risbami, nalepkami. Tako boste ustvarili unikatno škatlo, ki lahko še leta služi kot skrinja majhnih zakladov, od katerih se ne moremo ločiti. Dajte škatli svoj pečat in tako izbranemu otroku podarite del sebe. Še preden jo kreativno zavijete, položite vanjo nekaj za ›cartanje‹, nekaj za osebno higieno, šolske potrebščine, igračo, kos oblačila in sladkarije. Ne pozabite tudi na sporočilo.«

Akcija zbiranja daril bo trajala do 10. decembra.

 

Foto: arhiv NT (SHERPA, Andraž Purg - GrupA, arhiv društev)

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam