Od galerijskega kotička do galerije

Od galerijskega kotička do galerije
Regija danes
Tipografija

Ob polstoletnem jubileju kultne stavbe arhitekta Adija Miklavca na velenjskem Titovem trgu, kjer domuje Galerija Velenje, so trije velenjski zavodi (Galerija Velenje, Muzej Velenje in Knjižnica Velenje) v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem poustvarili zgodbo o življenju v tej zgradbi. Nastalo je več razstav, ki si jih je mogoče ogledati na različnih prizoriščih v mestu. Dve gosti Galerija Velenje.

 

Leta 1971 v središče mladega mesta umeščena arhitektura je bila zaupana arhitektu in urbanistu Adiju Miklavcu. V njej je prostor dobila Knjižnica Velenje, nekaj let kasneje še galerijski kotiček, kot se je imenoval zametek galerije.

»Arhitektura te hiše je posebna, intimna in hkrati reprezentančna. Nastala je v drugi polovici 20. stoletja, v času arhitekture surovega betona, imenovanega brutalizem, ki je šokiral javnost, a napovedal novo obdobje v arhitekturi. Pot k prepoznavanju njene izvirnosti in časovnega odziva na razmere časa kot tudi zanimanje za brutalizem v zadnjem času naraščata,« so ob polstoletnem jubileju zapisali ustvarjalci današnjega galerijskega programa.

Zgodba hiše kultnega betona

Spominska, dokumentarna in pregledna razstava ob 50-letnici arhitekture, zgrajene za kulturo, ki je v pol stoletja postala kultna zgradba v središču Velenja, s pomočjo več razstav pod naslovom Zgodba hiše kultnega betona 1971–2021, predstavlja zgodbo arhitekture in njenih prvih vsebin v 50 letih.

V pritličju Galerije Velenje so ustvarjalci pripravili razstavo o arhitekturi galerije in njenem avtorju ter o polstoletnem dogajanju v galeriji. Razstava nosi naslov Od galerijskega kotička do galerije. V zgornjem nadstropju galerije je v spomin na prvo postavitev pripravljena razstava Umetnost in barve Afrike, ki se navezuje na češkega kiparja, fotografa, popotnika in raziskovalca Afrike Františka Foita, ki se je v 70. letih prejšnjega stoletja preselil v Velenje.

Sklop razstav dopolnjujejo še razstava v podhodu Pošta, ki je posvečena 50-letnici prihoda zakoncev Foit in prvi razstavi afriške zbirke v Velenju, razstava Podobe hiše kultnega betona v Galeriji na prostem pri pošti in pregledna razstava izbora publikacij in plakatov Galerije Velenje 1971–2021 v Knjižnici Velenje.

Razstavi pod skupnim imenom Zgodba hiše kultnega betona, 50 let arhitekture Adija Miklavca bosta v Galeriji Velenje na ogled do 4. decembra.

 

Foto: Galerija Velenje

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam