Stoletnica izobraževanja odraslih v Celju

Stoletnica izobraževanja odraslih v Celju
Regija danes
Tipografija

Stoletnico Ljudske univerze Celje so zaposleni, sodelavci in gostje nocoj obeležili v Celjskem domu. Na Krekovem trgu bo še nekaj časa  na ogled razstava ob stoletnici, ki je predstavljena tudi v posebni publikaciji. Na jubilej spominja tudi priložnostna znamka.

 

  Na prireditvi so slavnostni govorniki, predsednik države Borut Pahor, podžupanja MOC Breda Arnšek in direktorica LUC Ines Stilin, opozorili, da je ustanova, ki že toliko let izobražuje odrasle, nepogrešljiva zlasti v teh časih. Vseživljenjsko učenje ter osebni in profesionalni razvoj odraslih so danes še pomembnejši kot nekoč, zato pravi čas ljudskih univerz šele prihaja. Predsednik Pahor je LUC izročil zahvalo za njeno izpolnjevanje poslanstva kakovostnega izobraževanja odraslih in spodbujanja osebnostne rasti v skladu z načeli vseživljenjskega učenja ter za stoletje uresničevanja vizije odprte hiše znanja.

Odzivanje na potrebe okolja

  Ljudska univerza Celje se pri svojem delovanju odziva na potrebe okolja in nudi znanja najširši množici ljudi, ne glede na njihov premoženjski ali statusni položaj, in izvaja številne programe izobraževanj, usposabljanj ter ostale dejavnosti. »Izhajamo iz stoletne tradicije, a se ves čas prilagajmo spremembam v družbi, saj sicer ne bi bili sposobni preživeti toliko časa,« pravi Ines Stilin, ki je pred kratkim dobila petletni mandat za vodenje zavoda, katerega ustanoviteljica je Mestna občina Celje.»Ljudske univerze so nepogrešljive, saj že od nekdaj spodbujajo vseživljenjsko učenje in osebni ter profesionalni razvoj odraslih, kar pomeni, da prepoznavamo potrebe okolja in izvajamo temu primerne programe usposabljanj ter ostale dejavnosti. Naša mreža delovanja je zelo razširjena, izvajamo tudi veliko projektov, ki so namenjeni določeni ciljni skupini, bodisi brezposelnim, priseljencem, zaposlenim z nižjo izobrazbo, obsojencem, starejšim, staršem ter mladostnikom – in dejavnosti le-teh so za udeležence brezplačne, saj jih financirajo ministrstva in Evropska unija. Dejavnosti ljudske univerze so namenjene prav vsem. Vsekakor je motivacija za učenje na začetku višja pri udeležencih, ki se samoiniciativno vključijo v izobraževanje. A so tudi tisti, ki jih na izobraževanje napotijo delodajalci ali ZRSZ, zelo zadovoljni, ko vidijo, da gre za koristne in uporabne vsebine," meni Stilinova.

V filmu, ki je bil predstavljen na prireditvi, so o svojih izkušnjah pripovedovali tako predavatelji kot slušatelji, slednji so bili predvsem zadovoljni, da so s pomočjo LUC pridobili nova znanja ter našli nove karierne in življenjske poti.

V programu sta nastopila Vlado Kreslin in Tilen Artač.

Foto: SHERPA

 

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam