Vrata odprlo središče za obiskovalce

Vrata odprlo središče za obiskovalce
Regija danes
Tipografija

 

Na Gradu Podsreda, natančneje v tamkajšnjem zgornjem gospodarskem poslopju, je danes vrata odprlo središče za obiskovalce Kozjanskega parka in Biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje. Obiskovalci si bodo tam lahko ogledali interaktivno predstavitev tamkajšnje naravne in kulturne dediščine, zavili bodo lahko tudi v trgovinico lokalnih izdelkov.

 

 

Občina Kozje si je v sodelovanju s Kozjanskim parkom in Razvojno agencijo Sotla zamislila nove vsebine za zgornje gospodarsko poslopje Gradu Podsreda. Županja Milenca Krajnc je povedala, da so s projektom želeli obnoviti del kulturne dediščine, poskrbeti so želeli za promocijo občine, Kozjanskega parka in tamkajšnjega biosfernega območja ter prispevati k promociji lokalnih ponudnikov.

V enem od prostorov zgornjega gospodarskega poslopja je tako po novem informacijski center oz. sprejemnica za vse obiskovalce gradu, tudi za tiste, ki želijo tam prenočiti. V grajski trgovinici so na voljo izdelki 34 ponudnikov iz lokalnega okolja. »Njihova promocija je izjemnega pomena, saj ti ljudje skrbijo za ohranjanje našega podeželja in krajine,« je dejala Krajnčeva. Pojasnila je še, da interaktivna predstavitev opozarja na pomen tamkajšnje naravne in kulturne dediščine. Obiskovalci lahko več izvedo o suhih travnikih na Veterniku, o naravni kraški jami z imenom Gruska jama, o visokodebelnih travniških sadovnjakih in o Prazniku kozjanskega jabolka ter o gnezdišču čebelarja na Bizeljskem. Predstavitev med drugim opozarja na tri srednjeveške trge z izjemno zgodovinsko in arhitekturno vrednostjo – gre za trg Pilštanj, trg Kozje in trg Podsreda. Posebna maketa opozarja še na druge naravne in kulturne vrednote biosfernega območja.

Partnerji pri projektu so slednjega uresničili pod okriljem Lokalne akcijske skupine Obsotelje in Kozjansko. Za naložbo, vredno približno 142 tisoč evrov, so prejeli približno sto tisoč evrov sofinanciranja.

 

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam