Nasmejani obrazi in vesela srca

Nasmejani obrazi in vesela srca
Regija danes
Tipografija

Smeh, igra in »čalapinke« za vse

Ustvarjalne delavnice, glasbene, gledališke, lutkovne, plesne, filmske in ulične uprizoritve, likovne in multimedijske razstave, interaktivne postaje, instalacije, inovativna vozila, sejmi, pike, kitke, in pisane nogavice – to je Pikin festival, največji otroški dogodek v Sloveniji z 32-letno tradicijo. Minuli petek je junakinja festivala za pet dni prevzela županovanje in središče Velenja preimenovala v Pikino deželo.

 

 

Pika Nogavička je tudi letos prišla v najbolj pikasto slovensko mesto. Tudi letos ni bila sama, z njo so bili vsi njeni prijatelji in varuhi. Žal je tudi letošnje rajanje nekoliko okrnila »korona«, ki je veliko dodatnega dela in skrbi povzročila predvsem predanim organizatorjem. Ker je Pika pogumna deklica, ki se ne boji nikogar, je ne glede na razmere pričarala super veselo in igrivo vzdušje.

V minulih petih dneh je bdela nad dogajanjem v mestu in skrbela, da noben otrok ni ostal brez slastnih pikastih »čalapink«. Čeprav je bila zelo zaposlena, si je Pika Nogavička vzela čas tudi za kratek klepet z nami.

Pika, preden si za nekaj dni prevzela oblast v mestu, je župan priznal, da ga je malce vendarle strah, ker imaš vselej zanimive, pa tudi »odbite« ideje. Kaj bi rekla, kako mesto diha, takrat ko mu vlada Pika?

Predvsem veselo. Če pogledamo vse otroške obraze, ki so prišli letos v Velenje, vsi so bili nasmejani. Res smo se imeli super, veiko smo se igrali in lahko rečem, da je mesto, ko ga vodim jaz bolj veselo, bolj pikasto, igrivo innagajivo.

Ena najbolj »odbitih« idej je verjetno ta, da bi vsak jutro za zajtrk jedli čalapinke. Mislim, da sem letos starše vendarle prepričala, da je to zelo dobra ideja. Otroci se strinjajo z mano. V času festivala so lahko vsak dan jedli čalapinke in verjamem, da se bodo tudi starši potrudili in tudi v dneh do naslednjega festivala spekli čim več slastnih čalapink.

Pika kakšno je tvoje sporočilo?

Vsem, ki sem jih srečala med poplesavanjem po Velenju sem dejala, da naj se veliko smejejo. In so se. In ker sem letos za osrednjo temo izbrala igro za vse, sem seveda male in velike obiskovalce opominjala, na pomen igre. Igrati se je super in tega odrasli ne bi smeli pozabiti. Igra je res zabavna. Vsem zato sporočam, da naj se vsak dan skušajo zaigrati vsaj eno igrico. Dan bo takoj lepši.

Kaj pa se Pika najraje igra?

Uuuuuu, to pa zelo težko izberem. Zelo rada igram ristanc, pa človek ne jezi se in tudi karte. Prstne igre imam zelo rada. Jaz se vse rada igram. Če imam pa družbo, je pa še toliko bolje.

Kaj pa šola?

Šola stoji. Še vedno je tam. Slišim, da otroci iz Pikinega festivala zelo pridno hodijo v šolo in to me zelo veseli. Včasih jih pridem tudi sama malo pogledat. Sem ugotovila, da šola sploh ni tako slaba. Iz kuhinje vedno zelo lepo diši. Všeč so mi tudi lepo okrašene stene, kjer sem videla veliko mojih portretov. Veliko je stvari v šoli, ki so mi všeč, ampak k pouku pa ne hodim, ker že vse znam.

Pa preverimo. Pod dravskim mostom teče reka?

Nil.

S perjem pokrit je?

Klobuk, seveda.

Pikasta radoživost nas je povezala v igri

32. Pikin festival je v Velenje privabil številne družine iz vse Slovenije in tudi tujine. S kulturno-vzgojnimi vsebinami je pet dni navduševal otroke in odrasle, ki so v družbi Pike, gusarja, pravljičnih junakov, uličnih umetnikov in drugih Pikinih prijateljev čas preživeli aktivno in igrivo. Pikasta radoživost je zajela središče najmlajšega slovenskega mesta, ki prav septembra praznuje 62 let.

»Pikin festival je zagotovo ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk našega mesta in veseli smo, da je tudi v teh nenavadnih časih v Velenje privabil množico družin iz vse Slovenije. Organizatorji smo letos v pripravo festivala vložili ogromno truda, saj smo morali poskrbeti za veliko dodatnih stvari. Ker smo želeli res poskrbeti za varno izvedbo festivala, je bilo ob vstopnih točkah na različna prizorišča nekja več preverjanja, a je festival vseeno ostal zabaven in prijazen do otrok in družin,« je prve vtise o letošnjem Pikinem festivalu strnila Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, ki obsežen projekt krmari s posadko sodelavcev številnih kulturnih, izobraževalnih in raznih drugih organizacij v lokalni skupnosti.

12 prizorišč in nešteto nepozabnih zgodb

Najbolj živahen del Pikine dežele je bil ves čas Titov trg z okolico in Mestno otroško igrišče, kjer so Pikini pomočniki vodili nepogrešljive ustvarjalne delavnice. Na treh zunanjih odrih (veliki oder na Titovem trgu, lutkovni oder na travniku ob Domu kulture Velenje in oder na otroškem igrišču) so se vrstile glasbene, gledališke, lutkovne, plesne in ulične uprizoritve. K igrivemu gibanju je obiskovalce vabilo deset interaktivnih postaj, za posebno vesleje pa so poskrbela Pikina inovativna vozila. Umetniške četrti so odprle svojevrsten svet likovne, glasbene, lutkovne, plesne, literarne in filmske umetnosti ter muzejskih vsebin.

Ker Pika ve, da prazen »žakelj« ne stoji pokonci je poskrbela, da je bila v mestu pestra ponudba okrepčil. Otroci pa so si lahko domov odnesli tudi kakšen spominek in domiseln izdelek.

Tokrat je bila Pika ne le vesela in radožive temveč tudi dobrodelna. Obiskovalce je prijazno vabila, k sodelovanju v dobrodelni akciji Novo sonce – Pika pomaga, v kateri zbira sredstva za organizacijo Rdeči noski.

Pika je županu Mestne občine Velenje Petru Dermolu oblast nad mestom vrnila v sredo pozno popoldan in se mu zahvalila za izdatno podporo pri organizaciji največjega otroškega festivala v Sloveniji. V svojem slogu se je priporočila za pomoč in podporo tudi v prihodnje in napovedala, da bo županu omogočila nekaj dodatnih dni dopusta tudi prihodnje leto. Od občinstva se je poslovila z glasbo. Za letošnje slovo je izbrala koncertom Bepop Ladies.

 

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam