Izmojstrili bodo mlado objektivno oko

Izmojstrili bodo mlado objektivno oko
Regija danes
Tipografija

 

Da mladi ne bi bili le pasivni opazovalci vsebin na spletu, ampak dejavni uporabniki, ki znajo kritično in na svoj način ustvariti zgodbo ali ovrednotiti zgodbo drugih, je namen projekta Mlado objektivno oko. Projekt so si zamislili v Knjižnici Šmarje pri Jelšah.

 

 

Knjižnica Šmarje pri Jelšah, ki ima pod svojim okriljem tudi tamkajšnji kino, je nekaj let zapored organizirala festival amaterskega filma. V njegovem sklopu so lahko mladi filmski ustvarjalci spoznavali različne sklope filmskega ustvarjanja in svoje izdelke predstavljali v kategoriji Mladi filmar. Ker so ustvarjalci prijavljali kakovostne izdelke, so se v šmarski knjižnici odločili, da bodo prav tej ciljni skupini posvetili samostojen projekt.

Koordinator projekta Borut Bevc je dejal, da je eden od ciljev projekta, da mladi postanejo dejavni uporabniki pametnih naprav. »Mnogi snemajo različne vsebine, a sploh ne vedo, zakaj. S projektom želimo osvetlili, da so posnetki odraz tega, kar se nam dogaja. Iz njih lahko torej nastane dokumentarec sedanjega časa.« Mladi, ki zgolj spremljajo vsebine, so po prepričanju direktorja knjižnice dr. Marka Samca v prvi vrsti pasivni opazovalci. Če tudi sami prevzamejo pobudo za ustvarjanje vsebin, lahko na ta način izrazijo svoje osebne poglede in tudi prispevajo k svoji osebni rasti. Morda prav na ta način odkrijejo kakšen svoj talent, ki ga lahko razvijajo na svoji življenjski poti.

Za širjenje znanja o filmu

Art kino mreža je pred časom izvajala program Filmska osnovna šola. V sklopu programa je strokovnim delavcem omogočala usposabljanja s področja filma, širila je dostopnost filmskovzgojnih vsebin. Ljubiteljem filma v Šmarju pri Jelšah se zdi prav, da se tovrstno znanje ohranja in prenaša naprej, čeprav je projekt Filmska osnovna šola zamrl. Za to si bodo prizadevali tako, da bodo celo šolsko leto povezovali mentorje, učence in filmske ustvarjalce.

K sodelovanju so povabili osnovnošolce iz Šentjurja, Šmarja pri Jelšah, Rogaške Slatine, Brežic, Artič, Bistrice ob Sotli, Rogatca, Podčetrtka, Slovenske Bistrice. Najverjetneje se bodo projektu med letom pridružili še učenci iz katere druge šole. Sodelujoči bodo večkrat povabljeni na projekcije filmov v šmarski kino, ustvarjalci projekta jih bodo z mentorji obiskovali v šolah in jim bodo predstavili različna področja filmskega ustvarjanja. Skupina iz vsake šole bo v tem šolskem letu ustvarila izdelek, ki bo prikazan na projekciji ob koncu projekta junija prihodnje leto. Vsako leto bodo ustvarjalci ustvarjali na eno temo, letos je to sožitje.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam