Z razstavo obudili spomin na tolarje

Z razstavo obudili spomin na tolarje Foto: Banka Slovenije
Regija danes
Tipografija

V letošnjem letu mineva 30 let od rojstva slovenskega tolarja. Ob obletnici so v Društvu Evronumizmatikov Slovenije ob podpori Občine Radeče in podjetja Radeče papir nova pripravili pregledno razstavo, na kateri bodo obudili spomin na to edinstveno denarno enoto. Razstava o 30-letnici slovenskega tolarja bo v Knjižnici Radeče na ogled od danes do 1. oktobra.

Avtor razstave je numizmatik Matjaž Kukuruzovič, ki se že vrsto let posveča zbiranju in raziskovanju tolarjev ter različnih drugih plačilnih sredstev iz obdobja tolarja. Papir, na katerega so bili tiskani najprej začasni tolarski boni in nato redni tolarski bankovci, je bil izdelan prav v radeški papirnici. Na današnjem odprtju razstave bodo predstavili tudi postopke nastajanja tega papirja. Slavnostni govornik bo Franc Gros, ki je bil v času nastajanja in izdelovanja tolarja vodja proizvodnje vrednostnega papirja v papirnici Radeče.

Tolar je bil denarna enota Republike Slovenije od 8. oktobra 1991 do 31. decembra 2006. Banka Slovenije je najprej izdala in izročila v obtok vrednostne bone kot začasni denar. Septembra 1992 je dala v obtok prve bankovce, januarja 1993 pa še kovance. 1. januarja 2007 so tolarje nadomestili evri.

BA

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam