Prihodnje leto po nov mandat

Prihodnje leto po nov mandat
Regija danes
Tipografija

Predstavil vizijo nepoklicnega vodenja občine

Župan Jože Kužnik je pred približno mesecem v Darsu prevzel vodenje avtocestne baze Vransko in postal nepoklicni župan. Občino je ob delu vodil že v svojih županskih začetkih in tako bo tudi v prihodnje. Zaradi želje, da bi nadaljeval zastavljeno delo, bo kandidiral tudi na volitvah prihodnje leto. O vsem tem je svetnike sredi julija obvestil v kratkem elektronskem sporočilu. Nekaj svetnikov je bilo nad poslanim in prebranim zelo razočaranih, celo ogorčenih. Konec avgusta so tako zahtevali sklic izredne seje, za katero se župan ni odločil. Informacije glede nadaljnjega županovanja je podal na ponedeljkovi redni seji.

 

Nepoklicno vodenje občine ni nič novega in nenavadnega. V Sloveniji je kar nekaj občin, tudi bistveno večjih kot je polzelska, ki jih župani vodijo ob svojem rednem delu. Kako uspešni so, ponavadi ocenjujejo volivci. Tudi na Polzeli bodo imeli to priložnost, pravi nepoklicni župan, zaposlen v Darsu, Jože Kužnik.

Čeprav mu posamezni svetniki očitajo, da jih je o novi obliki vodenja občine obvestil na neprimeren način, je Kužnik prepričan, da je vse storil prav. »Takoj ko sem julija podpisal pogodbo z novim delodajalcem, sem o tem obvestil člane občinskega sveta. Ker so časi vendarle negotovi in se je treba obnašati racionalno ter odgovorno, sem ocenil, da sklic poletne izredne seje ni primeren in tudi ne potreben. Nenazadnje ni šlo za izredne razmere,« je pojasnil svojo odločitev. Že v tem elektronskem sporočilu je svetnike seznanil tudi s tem, da bo na septembrski seji podrobno predstavil novo razdelitev del. »Nikoli se nisem pred nikomer skrival in se ne skrivam. Tudi nimam razloga za to,« je še odgovoril na posamezen opazke.

Prijava »za hec«, služba »zares«

Kužnik prav tako zavrača namigovanja, da je do delovnega mesta v Darsu prišel zaradi političnih linij, povezav ali drugih »kupčij«. Z Darsom so ga sicer nekateri povezovali že spomladi 2019. V času, ko je bila občina Polzela sopodpisnica ustavne presoje glede izbire trase tretje razvojne osi na odseku Šentrupert–Velenje. Po dolini so takrat zaokrožile govorice, da naj bi mu takratna infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek za odstop od ustavne presoje ponudila mesto v nadzornem svetu družbe. A se to ni zgodilo.

Kot je povedal Kužnik, ki je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir tehnologije prometa, se je spomladi na objavljen razpis za vodjo avtocestne baze Vransko prijavil brez velikih pričakovanj. Izbran je bil kot najboljši med 33 prijavljenimi kandidati. »Menda so pretehtali izkušnje in poznavanje področja vzdrževanja cest. Veliko tega sem se naučil v času županovanja.«

A to ni bil edini razpis za vodilno mesto, na katerem je letos kandidiral. Pred tem se je neuspešno potegoval tudi za mesto direktorja Javnega komunalnega podjetja Žalec.

»Nihče ne bo prikrajšan«

Kužnik je ob tem poudaril še, da bo občina zaradi njegovega odhoda v službo prihranila. »Moja plača bo za polovico nižja, nisem upravičen do izplačila potnih stroškov in ne uporabljam službenega telefona,« pravi.

Svetnike, predvsem Feliksa Skutnika, ki je član županove liste Gibanje za občino Polzela, kljub vsemu skrbi, da bi lahko zaradi pomanjkanja časa in nepoklicnih vlog prihajalo do napak, ki bi občino »stale veliko več, kot je prihranek pri županovi plači«.

Čeprav je bila tokratna seja v prvi vrsti namenjena seznanitvi svetnikov o županovi novi službi in nadaljnjem načinu delovanja, so se precej časa pogovarjali o primernem načinu komuniciranja.

Na pobudo svetnika Feliksa Skutnika so obravnavali tudi nekaj odprtih in glede na vročo razpravo tudi perečih vprašanj.

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam