Evropa in Evropejci v Celju

Evropa in Evropejci v Celju Foto: SHERPA
Regija danes
Tipografija

Na Krekovem trgu v Celju je na ogled razstava Evropa in Evropejci 1950 - 2020 - 70 let Schumannove deklaracije, ki so jo v Mestni občini Celje pripravili v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije. Izvirno razstavo je pripravil Zgodovinski arhiv EU v Firencah in govori o začetkih in nadaljnji zgodovini Evropske unije. Prvič je bila odprta v Državnem zboru Republike Slovenije ob dnevu Evrope, nato je gostovala v številnih slovenskih krajih. V Celju so razstavo oplemenitili še z najpomembnejšimi projekti, ki jih je Mestna občina Celje uresničila s pomočjo evropskega denarja in so bistveno vplivali na večjo kakovost življenja v občini.

Da je Celje lahko ponosno na veliko stvari - na kulturne ustvarjalce, vrhunske športnike, sejemsko dogajanje, uspešna podjetja s tradicijo, nadarjene mlade, kulturno in zgodovinsko dediščino, urejene zelene površine, urejeno staro mestno jedro in še kaj, je ob odprtju razstave poudaril podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek. V zadnjih 18h letih pa je Celje lahko ponosno tudi na številne pomembne naložbe in projekte, ki jih je mesto uresničilo s pomočjo sredstev Evropske unije.

»Leta 2004 smo zaključili prvi takšen projekt z evropskim denarjem, to je bila izgradnja Čistilne naprave Celje. Podpora Evropske unije je od takrat naprej na različnih področjih pripomogla, da se je Celje bistveno spremenilo, kakovost življenja pa dvignila na visoko raven. Kar nekaj mejnikov se je nabralo, kar nekaj velikih projektov, ki so bistveno vplivali na podobo mesta in bivanje v njem. Vstop v EU je bil za vso Slovenijo in tudi za Celje velik korak. Pomenil je pravi preboj v razvoju mesta Kot del evropske družine smo dobili možnost črpanja denarja za prepotrebne projekte. To je bilo v Celju še posebej pomembno tudi zaradi bremen, ki nam jih je zapustila nekdanja industrija,« je še povedal podžupan Vladimir Ljubek.

 

Sicer se razstava nanaša na zgodovino EU in je namenjena ozaveščanju o pomembnosti Schumanove deklaracije v zgodovini Evropskega povezovanja in spodbujanju k razmišljanju o njenem pomenu v današnji Evropi in njeni prihodnosti. Prvi del razstave je razdeljen na pet tematskih sklopov, katerih vodilo so ključna gesla Schumanove deklaracije – mir, solidarnost, združevanje, odprtost in sodelovanje. Drugi del omogoča stik s posamezniki, ki so bili vključeni v proces evropskega povezovanja. Predstavlja njihov pogled na tod, kaj pomeni biti Evropejec danes in kaj je to pomenilo v preteklosti.

 

Razstava bo na Krekovem trgu na ogled do 28. septembra.

BA

 

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam