Morska doživetja, ki rišejo otroške nasmehe

Morska doživetja, ki rišejo otroške nasmehe
Regija danes
Tipografija

Na Debelem rtiču se to poletje spet razlega razigran smeh otrok, ki poletne počitnice preživljajo v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh. Podjetje Tuš je v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije že 19. leto zapored omogočilo letovanje petsto otrokom iz vse Slovenije, ki sicer živijo v ne najbolj spodbudnem okolju. Prav tovrstna letovanja in sproščena mladostniška poletna srečanja lahko otroke pozitivno zaznamujejo za vse življenje, je prepričan specialni pedagog Marko Juhant. Letošnja morska doživetja so še toliko bolj pomembna, saj je tudi ali predvsem za otroki zelo težko leto.

Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v začetku junija razkrili, da je duševno zdravje otrok v Sloveniji alarmantno in da se še poslabšuje. Specialni pedagog Marko Juhant ob tem poudarja, da so najbolj prizadeti otroci iz najbolj ranljivih okolij: »Razlog je preprost. Vsakodnevne dejavnosti v šoli in prostem času jim predstavljajo pobeg iz nekega nenormalnega stanja, kar med epidemijo ni bilo mogoče.« Ob tem Juhant opozarja na izjemen pomen letovanj s sovrstniki v okolju, ki je drugačno od domačega: »Zaradi posamezne izkušnje na tem letovanju se lahko spremeni celotno življenje tega otroka. Bodisi v otroštvu bodisi kasneje v odraslosti, ko oblikuje svojo družino. Zakaj? Ker jim da nekdo vedeti, da so pomembni takšni, kot so. Ne zato, ker so pridni, ne zato, ker so čudoviti športniki, ne zato, ker bi imeli posluh, ampak preprosto zato, ker so.«

Drugačen vsakdan

Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič vsako leto poskrbi, da poletne počitnice zares minejo drugače kot siceršnji vsakdan otrok: »Od tega, kakšno popotnico dobimo kot otroci, je odvisno, kako zadovoljni, ustvarjalni in uspešni smo kasneje v življenju. Razslojenost pri nas je vedno večja in razlika v preživljanju prostega časa je zato med otroki prav tako večja in opaznejša. Brez podpore donatorjev, kot je Tuš, bi tudi letos petsto otrok ostalo doma in preživljalo počitnice, kot bi jim pač omogočale okoliščine doma, morda zaprti med stene majhnega stanovanja, morda prepuščeni ulici. In teh petsto otrok bi se prve dni naslednjega šolskega leta postavljalo nekam na stran, da jih ne bi tisti, ki so se med počitnicami potepali okrog in spoznavali nove kraje in dogodivščine, vprašali, kje so oni preživeli počitnice,« o stiskah otrok odkrito spregovori podpredsednica Rdečega križa Slovenije Silva Duh.

Zaradi stisk, ki so jih otroci deležni med letom, je na tokratnih letovanjih sestavni del ekipe tudi strokovnjak na področju psihološke podpore, ki skrbi za različne in predvsem kompleksnejše čustvene stiske otrok.

Trud organizatorjev poplačan z otroško hvaležnostjo

Kot poudarja vodja projekta Pričarajmo nasmeh Anja Marjetič, jih v podjetju vsako leto razveselijo, a tudi pretresejo izpovedi in zahvale otrok: »Če bi vedeli, koliko otrok pozna morje in ladje le iz zgodb, koliko otrok je tukaj naredilo prve plavalne zamahe … Nekatere izpovedi so zares zaskrbljujoče, a veseli in ponosni smo, da lahko z vsemi partnerji in kupci prispevamo drobec k lažjemu soočanju otrok z vsemi tegobami sveta odraslih.«

Letošnje skupine otrok iz vse Slovenije se bodo na Debelem rtiču zvrstile v več terminih. V vsakem jih čakajo pestre dejavnosti, kot so vodna aerobika in igre v bazenu, poučne in ustvarjalne delavnice, sprostitvena delavnica, športne igre in zabavni večeri z glasbo, s petjem, plesom in tematskimi vsebinami.

Foto: Tuš

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam