Obnova Pelikanove hiše v Celju

Obnova Pelikanove hiše v Celju
Regija danes
Tipografija

Muzej novejše zgodovine Celje je v teh dneh začel glavni del obnove stavbe v Razlagovi ulici v Celju, ki bo s steklenim fotografskim ateljejem po obnovitvenih delih predstavljala celovito muzejsko-kulturno središče pod krovnim imenom Fotohiša Pelikan. Ta velika pridobitev za celjsko kulturno infrastrukturo, ki jo je z nakupom stavbe omogočila Mestna občina Celje, temelji na bogati celjski fotografski dediščini mojstra Josipa Pelikana in njeni povezavi s sodobno fotografsko produkcijo. Obiskovalec se bo lahko sprehodil skozi zgodovino in dediščino fotografije od konca 19. stoletja do danes v povsem pristnem okolju, kar bo tudi posebnost v evropskem in svetovnem merilu.

Kot je povedal dr. Tonček Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, je muzej že lani v stavbi obnovil kletne prostore, kjer se je bilo bilo treba spopasti predvsem z veliko vlago. Naložba je stala 60 tisoč evrov, denar sta prispevala Mestna občina Celje in muzej iz lastnih prihrankov.
»V teh dneh, zahvaljujoč denarju, ki smo ga pridobili na razpisu ministrstva za kulturo za spomeniško-varstvene projekte in ob veliki pomoči celjske občine, nadaljujemo gradbeno rekonstrukcijo stavbe, in sicer vse od prenove strešne kritine, stavbnega pohištva, ometov, opleskov in tlakov do restavratorskih del. Ta etapa bo predvidoma končana v naslednjem letu in bo znašala približno 300 tisoč evrov,« je povedal direktor muzeja. Dodal je, da bo tretjino sredstvo prispevalo ministrstvo, preostalo bosta primaknila MOC in muzej. 

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam