Kljub izdani odločbi blato še v Vodulah

Kljub izdani odločbi blato še v Vodulah
Regija danes
Tipografija

 

Inšpektorat RS za okolje in prostor je ugotovil, da 400 kubičnih metrov nezakonito odloženega blata v Vodulah v občini Šentjur izvira iz čistilnih naprav na Ptuju in v Rogaški Slatini. Blato je tja odpeljala in nezakonito odložila družba Lasaz iz Dola pri Ljubljani. Inšpektorat je omenjenemu prevozniku izdal inšpekcijsko odločbo. Slednjo je izdal tudi podpisniku evidenčnega lista za prevzem blata, podjetju Cep iz Celja. Onesnaženje se je, kot je ugotovila inšpekcija, zgodilo s soglasjem lastnika zemljišča.

 

 

Inšpektorica je pri lokalnem prebivalstvu izvedela, da so neznane osebe z dvema tovornima voziloma s prikolico na zemljišče v Vodulah konec aprila najprej vozile humus, nato blato, ki je imelo nenavaden vonj. Krajani se registrskih številk tovornih vozil niso spomnili. Tudi lastnik zemljišča o vozilu in vozniku ni vedel veliko povedati. »Je pa na zaslišanju izjavil, da mu je znanec predlagal, da mu bo pripeljal zemljo, pomešano s sekanci, s čimer se je strinjal. Za to je prejel 350 evrov, salamo in šest pločevink piva,« so sporočili iz službe za odnose z javnostmi pri okoljskem ministrstvu.

Inšpektorica je proti koncu junija prejela informacijo o registrski številki tovornega vozila, ki je na zemljišče v Vodulah vozilo in odlagalo blato iz čistilnih naprav. Ugotovila je, da je tovorno vozilo v lasti družbe Lasaz, ki jo vodi Miran Zupančič. Pridobila je še podatke o vozniku tovornega vozila in ga zaslišala. Slednji je povedal, da je blato iz Čistilne naprave Ptuj in iz Čistilne naprave Rogaška Slatina na mesto v Vodulah odložil po navodilih nadrejenega in da je blato iz Čistilne naprave Ptuj na isto mesto vozil tudi njegov sodelavec.

Inšpektorica za okolje je podjetju Lasaz 1. julija izdala odločbo, s katero je odredila, da mora v 15 dneh po vročitvi odločbe odstraniti celotno količino nelegalno odloženega blata. Iz službe za odnose z javnosmi so pojasnili, da je odločba še vedno v postopku vročanja.

Kot sta pred časom za naš medij pojasnila direktor JKP Šentjur Matjaž Žmahar in gospodar Ribiške družine Voglajna Janko Plahuta, so od začetka maja, ko je bilo nelegalno odlagališče odkrito, padavine ves čas izpirale blato, zaradi česar je to pronicalo v tla, v podtalnico in v bližnji Slatinski potok. Vprašanje je torej, koliko blata se po skoraj treh mesecih sploh še da odstraniti. Kršitelj mora blato nato dostaviti prevzemniku odpadkov v skladu s podatki iz evidenčnega lista ali ga oddati zbiralcu ali obdelovalcu obdelave odpadkov.

Foto: Gabrijela Triglav Brežnik

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Radio Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam