Ministrstvo bo pomagalo pri obnovi dveh stavb kulturne dediščine

Ministrstvo bo pomagalo pri obnovi dveh stavb kulturne dediščine Foto: MOC
Regija danes
Tipografija

Mestna občina Celje je z Muzejem novejše zgodovine Celje in Zavodom Celeia Celje na razpisu za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine pridobila sredstva za obnovo dveh stavb kulturne dediščine, in sicer Fotohiše Pelikan in Romanskega palacija na Starem gradu Celje.

V Fotohiši Pelikan bodo z gradbeno obrtniškimi in konservatorskimi deli obnovili notranjost stavbe, predvsem atelje in stanovanje družine Pelikan, dokončali obnovo kletne etaže ter obnovo stavbnega pohištva in tlakov. "Predmet del so tudi rekonstrukcija ostrešja in ureditev podstrešja za nove muzejske funkcije, menjava stavbnega pohištva in obnova fasade. Obnovili bomo tudi tlake na manjšem vrtu in ploščadi pred vhodom v kletno etažo," so sporočili iz Mestne občine Celje. Predvidoma v prvih mesecih naslednjega leta bo tako zaključena I. faza obnove, po kateri bo mogoče urediti elektro in strojne instalacije ter pristopiti k muzejsko-galerijski ureditvi objekta. Dela bodo stala okoli 270 tisoč evrov, ministrstvo za kulturo bo projekt sofinanciralo v dveh letih, in sicer v višini 100 tisoč evrov.

Na obnovo čaka tudi Romanski palacij

"Z obnovo in zamenjavo stavbnega pohištva bomo sanirali poškodbe, ki ogrožajo kamnito substanco Romanskega palacija. Zamenjali bomo strešno kritino in v notranjosti položili nov, za spomenik primernejši tlak, z obojim bodo ohranili avtentično veduto enega najpomembnejših srednjeveških gradov v Sloveniji. Po zaključku projekta bodo v Romanskem palaciju uredili večnamensko dvorano za izvajanje različnih grajskih vsebin (prireditve, razstave, poroke)," pojasnjujejo v MOC. Vrednost del je ocenjena dobrih 118 tisoč evrov. Dela bodo zaključena v jesenskih mesecih. Ministrstvo za kulturo bo projekt sofinanciralo v dveh letih, in sicer v višini 62 tisoč evrov.

BA

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Boštjan Oder

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam