V ZAE končala študij, tam tudi dobila prvo službo

V ZAE končala študij, tam tudi dobila prvo službo
Regija danes
Tipografija

Tina Krulec, nekdanja dijakinja Gimnazije Celje – Center, je, ko je konec maja doštudirala na newyorški univerzi (NYU) v Abu Dhabiju, uresničila svoje prve poklicne sanje. Kmalu zatem pa je uresničila še drugi pomemben cilj, saj je pred kratkim po vrnitvi iz Slovenije v Dubaju začela svojo prvo službo. Tina je dekle, ki se pogumno sooča s poklicnimi in z življenjskimi izzivi daleč od doma, v tujem svetu, a z veliko podporo domačih, ki so na njene dosežke, enako tudi njeni prijatelji in znanci, izjemno ponosni.

Tina Krulec je diplomirala iz računalništva (Bachelor of Sicence in Computer Science). V izpostavi New York University v Abu Dabiju je obiskovala program, ki se imenuje svobodna umetnost in znanost (liberal arts and science).

»To pomeni, da moramo poleg glavnega predmeta (v mojem primeru računalništva) študenti obiskovati tudi predmete tako imenovanega osrednjega učnega načrta (core curiculum), ki se osredotoča na interdisciplinarne povezave med umetnostjo, znanostjo in družbenimi vedami. Študij traja štiri leta, diploma je enakovredna prvi stopnji bolonjskega študija. Torej ima večina študentov dovolj časa, da obiskuje tudi druge predmete, ne samo tiste, ki so neposredno povezani z glavnim predmetom ali osrednjim učnim načrtom,« je Tina Krulec podrobneje opisala svoj študij in pri tem občasno iskala kakšno ustrezno slovensko besedo, navajena predvsem komuniciranja v angleščini.

Kot je še dodala, je študij programsko zastavljen v sklopu dveh konceptov, kot t. i. major in minor.

Prvi je glavni predmet, iz katerega študent tudi naredi diplomsko nalogo, minor predstavlja nekakšno splošno znanje: študent osvoji določena znanja in opravi določene zahtevane predmete, a se v to področje ne poglablja.

»Torej če je za major zahtevanih 15 do 20 izpitov, jih je za minor štiri do pet. zame je torej veljalo, da sem imela computer science (računalništvo) za major ter ekonomijo in matematiko za minor. Poleg tega sem čisto zaradi svojega zanimanja obiskovala še dodatna predavanja iz družboslovja – podjetništvo, sociologijo, politologijo ..., ki jih ni bilo dovolj oziroma so bili del različnih področij, da bi se mi šteli za minor,« je pojasnila. Za starejšo generacijo, ki je študirala še pred bolonjsko reformo, je to kar zapleten sistem.

Študij kot dokazovanje sami sebi

Da se je prijavila za študij na NYU, je bilo bolj naključje ali bolj »po butastem«, kot se je slikovito izrazila. »Hotela sem se preizkusiti, ali sploh lahko pridem v prvi izbor. Oddala sem prijavnico in bila povabljena na razgovor, in sicer decembra 2016. Ko sem videla univerzo, ko sem spoznala ljudi, ko sem se še bolj naučila angleščine, se poučila o učnem načrtu, o predmetih, ki jih ponujajo, se mi je vse zdelo zelo zanimivo. Ugotovila sem, da potrebujem mednarodno okolje, malo drugačen način, zato sem se odločila za NYU. Da pa je šlo za univerza v Abu Dhabiju, je zame pomenilo prednost, saj je Bližnji vzhod del sveta, ki ga sicer najbrž ne bi raziskala, spoznala in se o njem toliko naučila. Zelo sem vesela, sem se tako odločila.«

Navdušenje, ko je izvedela, da je sprejeta, je bilo izjemno. »Bilo je popoldne po ameriškem času, pri nas je bila ura približno enajst zvečer. Sploh nisem mogla spati, samo čakala sem. Absolutno sem bila v šoku,« se spominja. Študij v Abu Dhabiju je začela avgusta 2017.

Kot je pojasnila, težko primerja tamkajšnji študij s slovenskim, saj z našim nima izkušenj, lahko pa je podala svoje mnenje na podlagi informacij, ki jih je prejela od prijateljev. »Ocenjujem, da je znanje, ki sem ga pridobila, primerljivo z znanjem povsod po svetu. Če bi na primer v Ljubljani študirala računalništvo, bi najbrž znala iste stvari, kot jih znam zdaj. Razlika je, da je bil moj študij veliko bolj individualistično usmerjen, v smislu manjše skupine, manjše predavalnice.«

Poudarila je tudi pomen tega, da je bila v družbi zelo ambicioznih študentov. »Ko si v takšni družbi kolegov, si tudi sam avtomatično bolj ambiciozen. Ko imaš še profesorje, ki te zelo spodbujajo in si želijo tvoj napredek, potem je to drugačen duh izobraževanja, v katerem si vsi želijo, da so boljši. Ta izkušnja je potem bila še dodatna češnja na torti,« je še dejala Tina Krulec.

Kot tretji pomemben vidik je navedla mednarodno izkušnjo. »Univerza v Abu Dhabiju je ena najbolj mednarodno usmerjenih, kjer ni občutno zastopane večinske narodnosti. Največ je študentov iz ZAE, teh je približno 15 odstotkov, kar res ni veliko. Ko sem se učila računalništva z ljudmi, ki prinesejo zraven tudi kulturne posebnosti in izkušnje iz različnih okolij in šolskih sistemov, potem je to velika obogatitev in da študiju še dodatno vrednost.«

Foto: lastni arhiv TK in RG

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Živa Dobnik

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam

Prireditvenik