Letošnje Poletje v Celju – programsko bogato in raznoliko

Letošnje Poletje v Celju – programsko bogato in raznoliko
Regija danes
Tipografija

V soboto, 19. junija se bo v Celju začelo dobra dva meseca dolgo dogajanje v sklopu Poletja v Celju, knežjem mestu 2021. Od otvoritve poletnega festivala in Poletne muzejske noči pa do konca avgusta se bo v mestu zvrstilo približno 200 dogodkov. Osrednji program Poletja v Celju je pripravil Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje.

„Tako kot lani smo tudi letos po večji sprostitvi ukrepov v Celju hitro zavihali rokave in pripravili raznolik program Poletja v Celju 2021. V ospredje smo postavili lokalne kulturnike, umetnike in glasbenike. V skladu z dogovorom z Mestno občino Celje smo vključili celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in ustanove, ki so se s svojimi projekti prijavili na Javni poziv za izbiro kulturnih projektov, ki ga sofinancira MOC. Pri pripravi programa smo sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno - umetniške dobrine približuje širšim ciljnim javnostim,“ je programsko zasnovo letošnjega Poletja v Celju predstavila mag. Milena Čeko Pungartnik, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Projekt Poletja v Celju je omogočila Mestna občina Celje z vložkom 27.000 evrov, Zavod Celeia Celje je za program in promocijo iz lastnih sredstev prispeval 15.000 evrov.

Na dopoldanski novinarski konferenci, ki je bila na Guštovi Mestni plaži, so predstavniki drugih ustanov in organizacij predstavili še druge večje projekte, ki predstavljajo jedro programske ponudbe letošnjega Poletja v Celju.

Miha Firšt, direkor Hiše kulture Celje, ki nedavno uspešno izvedla premierne predstave novega muzikala Kure (žal si ga iz tehničnih razlogov v Celju ne bo mogoče mogoče ogledati v času Poletja v Celju) je med drugim izpostavil Praznik glasbe, v ponedeljek 21. junija, ko bo mogoče prisluhniti spontanim uličnim nastopom na več lokacijah po mestu in na popoldanskem odru pri Vodnem stolpu. Za zaključek festivala Poletje v Celju, 31. avgusta, pa bo Hiša kulture na Starem gradu pripravila podelitev 25 Veronikine nagrade.

Borut Kramer, predsednik Društva za ustvarjalnost Filter, ki upravlja Mestni kino Metropol je povedal, da so letos znova pripravili večerne filmske projekcije v okviru priljubljenega Kina pod zvezdami, ki bo v tem poletnem času v na dvorišču Knežjega dvora. Začele se bodo ob 21.30 uri, na ogled pa bo 12 predstav.

Milan Brecl iz Zveze kulturnih društev (ZKD) Celje je govoril o gledališki predstavi na prostem Pod svobodnim soncem, ki jo je napisal Miloš Mikeln po romanu Franca Saleškega Finžgarja. Pri predstavi, ki je nastala ob 150-letnici rojstva Saleškega Finžgarja in 30. obletnici samostojne Slovenije, v koprodukciji ZKD in Zavoda Celeia Celje, režiral pa jo je Žiga Medvešek, sodelujejo štiri celjska amaterska gledališča. Premiera bo v sredo, 23 junija, ob 21. uri na ploščadi Knežjega dvora.

Kristijan Koželj, programski vodja festivala Izrekanja, je predstavil v slovenskem prostoru že dobro uveljavljen pesniški projekt, ki bo na sporedu konec avgusta v Lapidariju na Savinjskem nabrežju Na otvoritvi tridnevnega dogodka bo prisotna tudi pesnica in predsednica Mednarodnega združenja PEN Jennifer Clement.

Odprtje Poletja v Celju pa bo zaznamovano tudi z močno kulinarično noto, saj se bo po ulicah in trgih mestnega jedra mogoče sprehoditi na zelo mikaven način, s kozarcem vrhunskega vina v roki in izvrstno gastronomijo. Projekt Promenada okusov, ki bo trajal od 15.30 do 21. ure je predstavil Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon.

Organizatorji Poletja v Celju pozivajo obiskovalce prireditev, da upoštevajo vladne ukrepe in priporočila NIJZ.

 

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam