Dnevi komedije bodo prihodnji teden le dočakali izvedbo

Dnevi komedije bodo prihodnji teden le dočakali izvedbo
Regija danes
Tipografija

V Gledališču Celje se bo v torek, 22. junija, pričel 29. festival Dnevi komedije, ki bo v skrajšani različici trajal vse do 30. junija 2021. Žlahtno komedijsko pero 2020 prejme Rok Vilčnik rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji, ki jo bodo krstno uprizorili v prihodnji sezoni.

Razglasitev epidemije in zaprtje gledališč sta Gledališče Celje prvič v zgodovini prisilila v odpoved festivala Dnevi komedije marca 2020. V dogovoru z Mestno občino Celje bo festival potekal med 22. in 30. junijem 2021, a žal v okrnjeni izvedbi. Zaradi protokolov NIJZ za gledališča so ukinili abonmaje.

Festival Dnevi komedije vsako leto prikaže najboljše komedijske uprizoritve slovenskih gledališč preteklega leta in je edini tovrstni festival v regiji in Sloveniji. Na velikem odru Gledališča Celje se bo v dveh tednih po izboru selektorice Alje Predan zvrstilo pet predstav v tekmovalnem programu in zaključna predstava z razglasitvijo in podelitvijo nagrad.

Tekmovalni program bo odprla »zabavna mafijsko-emancipacijsko-transspolna veseloigra s petjem in živo glasbo« Tutošomatov izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, sledili bodo namizni muzikal Živela vulva! v izvedbi Zavoda Imaginarni in Mini teatra, komedija Vsak glas šteje v izvedbi Gledališča Celje, družinski mijauzikl Obuti maček v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Koper, komična drama Popolni tujci v izvedbi Drame SNG Maribor, festival pa bodo sklenili s podelitvijo nagrad in festivalsko poslastico Tadej Toš v živo.

Kot pravi selektorica festivala Alja Predan, je letošnji izbor tako tematsko kot žanrsko precej raznoroden. Videti bo mogoče komedije, ki smešijo medčloveške odnose, težave med partnerji, seksistične izpade, družbene in politične prekucije, kot tudi komedije, ki so iskale navdih v klasiki, pravljicah, stripih in filmih. Posebna zanimivost je, da je večina predstav ne le dramskih, temveč tudi glasbenih.

Žirija 29. Dnevov komedije v sestavi pedagoginja in vsestranska gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka in gledališka pedagoginja Mateja Kokol ter gledališki režiser Luka Martin Škof bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Gledalci bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Vstopnice so na voljo od 14. junija naprej. Enotna cena vstopnice je 18 evrov. Ob nakupu treh ali več vstopnic za različne predstave nudijo 30 odstotni popust.

Več o festivalu najdete na novo vzpostavljeni domeni dnevikomedije.si.

 

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Celje

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam