Gradnja vrtca preložena

Gradnja vrtca preložena
Regija danes
Tipografija

Občina Vitanje si že dolgo prizadeva, da bi zgradila nov vrtec in pod eno streho združila vse vitanjske malčke. Varstvo najmlajših zdaj namreč zagotavlja na treh lokacijah. Ker gre za finančno zelo velik zalogaj, se je občina prijavila na državni razpis za sofinanciranje gradnje vrtca, kjer tokrat ni bila uspešna. A kot pravi župan Slavko Vetrih, na občini še vedno upajo, da bodo uspeli na ponovnem razpisu, ki naj bi ga ministrstvo razpisalo še letos.

 

Po nekajletnem zatišju je država v začetku leta ponovno zagotovila nekaj denarja za investicije v vrtcih in osnovnih šolah. Marca je pristojno ministrstvo objavilo razpis, na katerega je prispelo 66 projektov za gradnjo vrtcev in 91 projektov za gradnjo osnovnih šol.

Kot je pojasnil župan vitanjske občinske Slavko Vetrih, se je Občina Vitanje z 49 točkami uvrstila na 45. mesto: »Na ta način smo se postavili v vrsto.« Prepričan je, da bi se uvrstili precej višje, če razpisni pogoji ne bi dajali prednosti obmejnim občinam in tistim, kjer bivajo tudi romski otroci. »Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je k dopolnitvi vlog pozvalo prvih 30 prijaviteljev in te projekte bo zdaj podrobneje preučilo. Po trenutno znanih informacijah je denarja dovolj zgolj za sofinanciranje 18 projektov,« je še povedal župan.

Nov razpis že letos?

Zadnji razpis je pokazal, da so potrebe po gradnji vrtcev in šol po vsej državi izjemno velike, medtem ko je denarja za vse investicije premalo. Kot je povedal Vetrih, se je vitanjska občina pridružila pobudi Skupnosti občin Slovenije, ki poziva resorno ministrstvo in vlado, naj v naslednjih letih zagotovita več denarja za tovrstne potrebe, tudi s pomočjo mehanizmov, ki jih omogoča Evropska unija. »V Skupnosti občin Slovenije smo na to, da je nujno treba zagotavljati investicijska finančna sredstva za sofinanciranje investicij v predšolski in šolski prostor, opozarjali že večkrat. Ne samo zaradi nujnih potreb, temveč tudi zato, ker lahko investicije spodbudijo razvojne cikle, ki imajo pomemben vpliv na ohranjanje razvojnih kapacitet občin in države,« je med drugim zapisano v pozivu ministrici.

Se je pa z ministrico Simono Kustec že srečalo predsedstvo Združenja občin Slovenije.Ministrica je s sodelavci napovedala nov razpis na tem področju ob koncu leta 2021.

Na ponoven razpis upajo tudi v Vitanju. Kot pravi župan, bodo pristojne občinske službe že zdaj začele pripravljati vse potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja. »Za 1,8 milijona evrov vredno investicijo bi radi pridobili približno polovico državne pomoči,« zaključi Vetrih.

Foto: Google

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam