So za peno res krive alge?

So za peno res krive alge?
Regija danes
Tipografija

Že lani marca nas je bralec opozoril, da že nekaj let opaža nenavadno peno ob bregu Savinje in da je letos pojav enak. Vidna je pri zgornjem jezu, kjer se voda umiri, nato se pomika po levi strani struge. V delu pod jezom se združi v večje umazane madeže. Bralca čudi, da v vsem tem času nihče ni ukrepal, saj je videti, kot da gre za ostanke nekakšnega detergenta.

Potem ko je neuspešno na ta pojav opozoril nekatere ustanove in organizacije, od občine do ribičev, je po nasvetu Arsa poklical na številko 112 in obvestil center za obveščanje. Ta naj bi v takšnih primerih sprožil ustrezno akcijo na terenu, da bi ugotovil, kaj se dogaja. Na osnovi prijave je regijski center za obveščanje obvestil VGP Drava Ptuj in na kraj napotil Poklicno gasilsko enoto Celje. Gasilci so lani pregledali Savinjo med mostom v Laško in visečo brvjo v Medlogu in kot so zatrdili v regijskem centru, niso nikjer zaznali nikakršnega onesnaženja in pene.

So pa nanjo že lani opozarjali tudi drugi Celjani, a le v objavah na družabnem omrežju Facebook.

Ribiči na sestanku

V teh dneh, ko je pena na vodi spet vidna, je bralec ponovno poklical na številko 112 in prijavil nenavaden pojav. Na vprašanje, kaj se je zgodilo po prijavi, nam je regijski center sporočil, da je dežurni na osnovi te prijave obvestili Ribiško družino Celje oziroma njenega predsednika Štefana Zidanška. Ta si je ogledal del Savinje in že čez uro centru sporočil, da gre za manjše lise, ki niso nevarne ne za ribe ne za vodo.

Pri Zidanšku smo zato preverili, ali se ribičem ta pojav ne zdi čuden in vreden ugotavljanja, od kod izvira. Strinjal se je, da gre za nenavaden pojav, ki so ga ribiči opazili že lani. Ker naj bi pene pritekle iz Savinjske doline, je povedal, da so se v celjski ribiški družini povezali z RD Šempeter ob Savinji, da bi skupaj ugotovili, za kaj gre. »Če bi šlo za kakšne kemikalije, bi prišlo do pogina rib, česar pa ni bilo,« je povedal. Na torkovem sestanku predstavnikov obeh družin naj bi ugotovili, da ne gre za noben problematičen iztok v vodo, ampak da se bolj nagibajo k sklepu, da gre za posledico nizkega vodostaja in toplih dni, ko cvetijo alge v vodi. Pena naj bi bila posledica tega, saj so jo opazili tudi višje na Savinji.

Verjetno bi bilo ugibanja že zdavnaj konec, če bi inšpekcija odredila odvzem vzorca in ga poslala v analizo ter tako potrdila ali ovrgla zaskrbljene odzive Celjanov.

Foto: arhiv NT (SHERPA)

 

Z VAMI V ŽIVO

Eva Rudman

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam