O načinih pokopa skozi čas

O načinih pokopa skozi čas
Regija danes
Tipografija

Ponovno zaprtje kulturnih ustanov, ki je z zaustavitvijo javnega življenja do 11. aprila začelo veljati danes, je onemogočilo, da bi si lahko v teh prazničnih in predprazničnih dneh v razstavišču Knežji dvora ogledali zanimivo razstavo od Groba do groba. Pred kratkim so jo postavili v Pokrajinskem muzeju Celje, avtorja razstave pa sta kustosa muzeja, dr. Maja Bausovac in dr. Jure Krajšek, tudi avtorja odmevne knjige Municipium Claudium Celeia. Na prizorišču bo tako razstavo mogoče obiskati kasneje (po lockdownu), si jo je pa mogoče v privlačni in dodelani izvedbi ogledati na spletni strani pokrajinskega muzeja.

„Prvotna ideja je bila, da bi javnosti predstavili le enega od bogatejših rimskih grobov iz Celeie, potem pa se je porodila zamisel, da bi lahko naredili še kaj več. Tovrstnega gradiva imamo namreč veliko in tako je nastala razstava, na kateri so predstavljeni grobovi iz različnih obdobij naše zgodovine. Prikazuje, kako se je način pokopa spreminjal skozi čas in kako so si ljudje predstavljali življenje po smrti v različnih zgodovinskih obdobjih,“ so o razstavi povedali v Pokrajinskem muzeju Celju.

Razstavljen je inventar iz grobov z več arheoloških najdišč iz Celja in okolice, katerih gradivo hranijo v pokrajinskem muzeju. Najstarejša sta žgana grobova iz železnodobne gomile v Pongracu, ki jo je nekdanji kustos v muzeju Lojze Bolta raziskal že leta 1964.

Na ogled je bogat pokop dekleta s Kovka nad Hrastnikom, odkrit v bližini bojevnika z znamenito pasno spono in čelado, ki je razstavljen na stalni razstavi.

V obdobje Keltov oziroma v mlajšo železno dobo sodita po en ženski in en moški žgan grob iz Slatine v Rožni dolini.

Sledi bogat rimski grob (iz 1. stoletja n.š.), odkrit pri obsežnih arheoloških raziskavah na Mariborski cesti v letih 2003 in 2004. V njem je bil odkrit servis kvalitetnega kakovostnega posodja, uvoženega iz Italije in precej steklenega posodja – med njimi vrča, čaše, kantaros in žara.

Od dvajsetih poznorimskih grobov, ki so bili izkopani med letoma 2010 in 2011 na Bregu v Celju, je predstavljen eden bolje ohranjenih; gre za skeletni pokop odrasle ženske ob kateri je bil najden nakit, stekleno posodje in keramika.

Razstavo zaključuje prikaz štirih grobov, dveh ženskih, otroškega in moškega groba, z že dolgo znanega poznoantičnega grobišča na Rifniku pri Šentjurju, ki sodijo v 6. stoletje n. š.

Posebna vrednost te razstave je tudi v tem, ker so posamezni grobovi na ogled prvič.

Razstavo je oblikovala Tina Pregelj Skrt (Mint colibri).

Foto: PokmuzCE

 

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam