Vlasta Jeseničnik na GCC: Najbolj se me je dotaknila tragedija v Beslanu

Vlasta Jeseničnik na GCC: Najbolj se me je dotaknila tragedija v Beslanu
Regija danes
Tipografija

Na Gimnaziji Celje - Center (GCC) so danes v okviru svojega rednega ciklusa korona webinarjev Koristnost nekoristnega pripravili izjemno zanimiv pogovor z Vlasto Jeseničnik, izvrstno dopisnico RTV Slovenija iz Moskve, ki je spregovorila o aktualnih razmerah v Rusiji in svojem dopisniškem delu.

Po krajšem nagovoru ravnatelja GCC Gregorja Deleje in uvodnem vprašanju Aljaža Primožiča, nekdanjega dijaka GCC, zdaj študenta ruščine in filozofije, je Vlasta Jeseničnik predstavila svojo dopisniško kariero in delo v Rusiji, odkoder za nacionalno RTV hišo poroča že 17 let. V svojem prvem obdobju je dogajanje v Rusijo spremljala od sredine devetdesetih let, ko je bil na oblasti še Boris Jelcin in takrat doživela tudi začetek vladavine Vladimirja Putina. Kot je dejala, se je rusko gospodarstvo od Jelcinovih časov in z nastopom Putinove oblasti precej spremenilo, cene nafte in plina, ki so ključni vir ruskega proračuna, so poskočile. Kot je poudarila, se sicer Rusija pod Putinom zelo prizadeva, da bi zmanjšala odvisnost od izvoza energentov in da bi bila gospodarsko razvita tudi na drugih področjih.

Njeno delo v začetnem dopisniškem obdobju je bilo v smislu tehnologije sicer precej drugačno, kot je danes, saj še ne bilo interneta.

Po koncu prvega ruskega obdobja je nadaljevala dopisniško delo v ZDA, s čimer je izpolnila še en svoj cilj, saj je namreč študirala mednarodne odnose, v svojem diplomskem delu pa se je ukvarjala z odnosi med velesilama v času Reagana in Gorbačova.

V času dopisniškega dela v ZDA je obiskala tudi Haiti po katastrofalnem kongresu in zloglasni zapor Guantanamo, kot novinarka je bila tudi na vojnem žarišču v Afganistanu. Kot dopisnico se jo je čustveno najbolj dotaknila tragedija v ruski šoli v Beslanu (2004), kjer je v terorističnem zajetju življenje izgubilo skoraj dvesto otrok.

Voditelja Aljaža Primožiča je tudi zanimalo, kako močna je danes ruska opozicija, pri čemer je Vlasta Jeseničnik dejala, da je Aleksej Navalni, ki zdaj prestaja zaporno kazen, zagotovo njen najpomembnejši voditelj po uboju Borisa Nemcova. Zaprtje Navalnega pomeni velik udarec za rusko opozicijo, ki pa na pomlad pripravlja nove proteste, čeprav je veliko vodilnih predstavnikov opozicije tudi v hišnem priporu in pod pritiskom oblasti.

Glede koronavirusa je ruska dopisnica dejala, da so razmere v zadnjih mesecih izboljšale in da Rusija dobra obvladuje to zdravstveno krizo, pričakuje pa tudi, da bo evropska agencija za zdravila kljub napetim odnosom med EU in Rusijo odobrila cepivo Sputnik.

Pogovor z Vlastno Jeseničnik je vzbudil izjemno zanimanje, saj se je zanj prijavil zelo veliko število uporabnikov.

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam