Tilyen Mucik uspešno prepleta fotografijo in botaniko

Tilyen Mucik uspešno prepleta fotografijo in botaniko
Regija danes
Tipografija

 

»Pred časom sem se selila. Takoj ko sem v novo stanovanje preselila rastline, sem začutila, da je prostor postal moj dom.« Tako pravi Tilyen Mucik, ki so ji čut do rastlin starši položili že v zibelko. Diplomirana fotografinja, ki izvira iz Velenja, je pred časom s prijateljico Tjašo Jarc ustanovila spletno trgovino sobnih rastlin Džungla Plants. Fotografsko znanje ji pri tem zelo pride prav, saj je med drugim zadolžena za to, da »eksotične« modele postavi pred fotografski objektiv in snuje vizualno podobo izdelkov, vključenih v ponudbo. Tako ji je nekako nenačrtovano v svojem življenju uspelo združiti tisto, kar jo najbolj osrečuje – fotografijo in rastline.

 

 

Ko je bila še deklica, ji je mama predstavila herbarij. Najprej jih je izdelovala iz travniških rastlin, kasneje je rastline nehala trgati in jih začela fotografirati. Tako doma kot pri starih starših so rože vedno krasile stanovanje in tudi Tilyen je od osnovne šole v svoji bližini kopičila lončnice, se navduševala nad notranjimi in zunanjimi rastlinami. Povedala je, da vsa navodila in vse informacije v enciklopedijah ali člankih niso dovolj, da bi lastnik znal v popolnosti skrbeti za rastlino. Slednjo je treba znati opazovati, dati ji je treba čas, naučiti se je treba govoriti njen jezik. »To smo doma res znali. Ko smo domov prinesli kakšno rastlino, nam je bilo logično, kako skrbeti zanjo, ji dati tisto, za kar smo mislili, da potrebuje. Navodil takrat še zdaleč nismo iskali na svetovnem spletu.« Njeno navdušenje do zelenja z leti ne pojenja. Za to so »krive« nove in nove rastlinske vrste in oblike. »Kadarkoli mislim, da sem videla že vse, me mati narava spet preseneti,« pravi.

Ne predstavlja si, da bi živela v prostoru brez rastlin, saj prav slednje bivalnemu okolju dajo dušo. Navdušuje jo predvsem pestrost botaničnega sveta, to, da so rastline izjemno prilagodljive. Čudovite se ji zdijo tudi v svoji nepopolnosti. »Sčasoma ugotoviš, da je povsem normalno, da pozimi dva lista porumenita in odpadeta. To je pravzaprav nujno potrebno, da lahko rastlina spomladi požene kopico novih listov in zasije v vsej svoji lepoti. Prevzeta sem nad naravnim ravnovesjem, da mora najprej obstajati nered, da lahko nastane red.«

Od solate do spletne trgovine

Kako se je iz ljubezni do rastlin rodila podjetniška priložnost? Zanjo je zaslužno posebno že več kot desetletje dolgo prijateljstvo Tilyen Mucik in Tjaše Jarc, ki prav tako izvira iz Velenja. Tjaša je minula leta veliko časa preživela v tujini. Ko se je po obdobju potovanj spet zasidrala v Sloveniji, je poklicala Tilyen in z njo delila navdušenje, ko je lahko po obdobju karantene odšla po sadike solate. Želela je kupiti tudi lepo lončnico za dnevno sobo, vendar ni našla nič posebnega. Zato je prijateljico vprašala, ali bi skupaj osnovali trgovino z rastlinami, ki jih pri nas še ni na voljo. Izkazalo se je, da je tudi Tilyen že nekaj časa premlevala isto idejo. Po eni neprespani noči sta se odločili za lastno podjetniško pot in čez približno mesec odprli spletno trgovino eksotičnih rastlin Džungla Plants.

Roža po pošti?

Če smo bili vrsto let navajeni, da smo hodili po rože v cvetličarne ali v vrtnarstva, je naročanje zelenih rastlin po spletu za marsikoga zanimiva novost. Takšen način se je še posebej obnesel v času epidemije koronavirusa, ko so bile številne trgovine zaprte. Naročanje rastlin s pomočjo spleta življenja ne olajša le v obdobju posebnih razmer. Tudi nasploh je po besedah sogovornice na primer zanimivo za ljudi na podeželju, ki želijo priljubljeno rastlino v svoj dom povabiti, ne da bi jim bilo zato treba sesti v avto in se odpraviti na dolgo vožnjo do bolj oddaljenih večjih vrtnih centrov.

Da bi rastline do naslovnika prispele čim bolj varno, jih lastnici Džungle skrbno zapakirata. Sadilni lonček dasta v papirnato vrečko in jo zavežeta z vrvico, kar ob morebitnem obračanju rastline prepreči, da bi se zemlja razsula po vsem paketu. Nato rastlino ovijeta v tulec iz valovite lepenke, ki je širok toliko kot škatla, tako da se rastlina ne more premikati po njej. Vse skupaj zatlačita z zaščitnim papirjem, v hladnejših mesecih dodata grelno blazinico, ki pomaga vzdrževati primerno temperaturo. Pri pakiranju se trudita obnašati čim bolj ekološko, pri čemer se ne moreta izogniti mehurčkasti foliji, ki je pozimi namenjena toplotni izolaciji paketa.

Željni zelenega življenja

Tilyen ugotavlja, da so določene rastline, kot so monstere, fikusi, begonije, določene palme, med ljudmi zelo priljubljene že več generacij. Vzrok za priljubljenost je med drugim enostavna nega, saj ta bitjeca ne zamerijo, ko se kam odpravimo in jih ne zalijemo teden ali dva.

Obe s Tjašo se trudita v ponudbo dodajati še »drugačne« rastline, ki jih odlikujejo posebne barve ali oblike. Zelo ju zanimajo tudi redke rastline iz držav tretjega sveta. Nekatere redke rastline sami tudi razmnožujeta. Kmalu želita znova ponuditi monstero variegato, ki je izjemno priljubljena v tujini in Sloveniji.

Sogovornica opaža, da rastlinje že nekaj časa ni magnet le za srednjo in starejšo generacijo, ampak so posebne rastline vedno bolj zanimive tudi mlajšim. Med razlogi je na primer to, da si mladi družine ne ustvarijo tako hitro, kot je to veljalo za njihove starše ali stare starše. Ko si umislijo rastlino, lahko izpolnijo svojo potrebo, da bi skrbeli za nekoga ali nekaj. Ob tem jih vsak nov list ali vsak nov cvet razveseli. K zeleni revoluciji mlade po njenem opažanju žene tudi to, da jih veliko živi v stanovanjih, kjer nimajo vrta, terase, morda celo balkona ne. Kdor si umisli lončnico, v svoj dom ne glede na njegove posebnosti vnese življenje.

Foto: Tilyen Mucik

 

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam