Bo večstanovanjski objekt v Vojniku le dobil novega lastnika?

Bo večstanovanjski objekt v Vojniku le dobil novega lastnika? Večstanovanjski objekt v središču Vojnika je bil že večkrat naprodaj, a interesentov za nakup celotne stavbe ni bilo. (Foto: Občina Vojnik)
Regija danes
Tipografija

Po več letih neuspešnega prodajanja večstanovanjskega objekta v središču Vojnika bo Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) tokrat poskusila z novim načinom, in sicer z e-dražbo z zniževanjem izklicne cene. Ta znaša 1,9 milijona evrov. Prodaja večstanovanjskega objekta na e-dražbi je napovedana za 22. marec.

DUTB želi s tem načinom prodaje preveriti še sprejemljivo ceno nepremičnine in ceno, ki hkrati omogoča največje poplačilo državi. Če DUTB tudi s prodajo na način t. i. nizozemskega tipa dražbe ne bo uspela, bo predvidoma objekt obnovila in dokončala z lastnimi sredstvi. Nepremičnino je slaba banka prevzela leta 2015 v izjemno slabem stanju, potem ko sta dva investitorja pristala v stečaju. Po prevzemu je DUTB v objektu opravila nujna sanacijska dela.

Objekt v središču Vojnika je bil že večkrat naprodaj, a interesentov za nakup celotne stavbe ni bilo. Če bi bila naprodaj posamezna stanovanja, bi pri nakupu morda sodelovala tudi občina, pravi župan Branko Petre.

Nizozemska e-dražba poteka tako, da sistem začne z začetno ceno in jo na časovni interval znižuje za določen korak nižanja, vendar največ do končne (najnižje) cene, ki jo postavi prodajalec. Najnižja cena, pri kateri se dražba zaustavi, dražiteljem ni razkrita. Dražba se zaključi, ko prvi dražitelj potrdi trenutno ceno, za katero je pripravljen kupiti predmet draženja. Če sistem po korakih nižanja doseže končno ceno, brez potrditve dražitelja, se dražba zaključi brez prodaje. Ključna prednost e-dražbe je maksimiranje prodajne cene in transparentnost prodajnega postopka. Prav tako je kupcem oz. dražiteljem v vsakem trenutku znana zadnja izklicna oz. ponujena cena nepremičnine, česar pri klasičnem zbiranju zavezujočih ponudb ni mogoče zagotoviti. Poleg tega postopek e-dražbe praviloma traja relativno kratek čas, zato je postopek prodaje hitrejši.

BA

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam