ŠENTJUR - V prihodnje center za reševanje?

ŠENTJUR - V prihodnje center za reševanje?
Regija danes
Tipografija

 

Gasilci v občini Šentjur imajo precejšnje potrebe po novih gasilskih domovih. Novogradnjo si želijo tako v PGD Šentjur kot v PGD Planina pri Sevnici, je bilo mogoče slišati na zadnji seji občinskega sveta. Občina se zavzema, da bi se potrebe uskladile na ravni celotne gasilske zveze. Z Generalno policijsko upravo se sicer dogovarja o možnosti gradnje skupnih prostorov tako za policijo Šentjur, gasilce tamkajšnjega PGD kot za civilno zaščito. Med zemljišči, primernimi za gradnjo, je tisto v bližini Drofenikove ulice, ki je trenutno v lasti Ministrstva RS za notranje zadeve.

 

 

Temelji za gasilski dom na Planini pri Sevnici so bili narejeni leta 1964, stavba je stara in dotrajana. Zaradi vedno več opreme je prostora premalo, gradnja prizidka k stavbi pa ni mogoča, saj je na eni strani sedanjega gasilskega doma cesta, na drugi so stanovanjske hiše. Da bi gasilci pridobili vsaj malo prostora, so zgradili lesen objekt, postavljen na območju nekdanjega šolskega igrišča. V zadnjem času razmišljajo o novogradnji, a so sami nemočni in bodo počakali na pomoč občine. Gasilsko društvo je že kupilo zemljišče, kjer je dovoljena gradnja, naročilo je izdelavo idejne zasnove. »Zdaj bi potrebovali celotno dokumentacijo z gradbenim dovoljenjem. Ko bomo imeli dokumentacijo, bo znana natančna vrednost naložbe in nato bi bilo treba zapreti finančno konstrukcijo,« je povedal predsednik PGD Planina pri Sevnici Andraž Hladin.

Gasilski dom, kjer deluje PGD Šentjur, je bil pregrajen leta 1974. Prostori so takrat zadostovali za delovanje društva. Sčasoma je enota pridobila več vozil in ima premalo garaž, dodatne prostore bi potrebovala tudi za dodatne dejavnosti, ki jih izvaja zadnja leta, gre na primer za servis gasilnih aparatov. Glede na velikost ekipe je prostorska stiska tudi v garderobah in ostalih spremljajočih prostorih. »Ker je gasilski dom umeščen v strnjeno naselje, kaj veliko prostora ni niti pred garažami. Otežen je tudi izvoz gasilskih vozil in s tem oteženo delo operativne enote na intervencijah,« je pojasnil poveljnikPGD Šentjur Danilo Matuš.

Epidemija ustavila dogovarjanje

Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci je povedal, da je gradnja gasilskih domov za omenjeni društvi že načrtovana v dolgoročnem razvojnem programu občine. Potrebe gasilskih društev je treba pretehtati še pri pripravi dolgoročnega programa gasilstva, pripraviti je treba tudi določeno investicijsko dokumentacijo za novogradnje.

Občina Šentjur je sicer že navezala stike z Generalno policijsko upravo, saj obstaja zamisel, da bi na zemljišču, ki je trenutno v lasti Ministrstva RS za notranje zadeve, zgradili skupne prostore tako za policijo Šentjur, gasilce tamkajšnjega PGD kot za civilno zaščito. »Da bi spodbudila začetek projekta, je občina pripravljena naročiti projektno dokumentacijo. Dogovorili smo se že za sestanek, vendar je bil zaradi epidemije koronavirusa preklican,« je povedal šentjurski župan.

Fotografija je simbolna, Foto: Arhiv NT (SHERPA)

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Andreja Petrovič

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

OBRAZCI

Sledite nam