Iz bolnišnice domov s krvavimi preležaninami

Iz bolnišnice domov s krvavimi preležaninami
Regija danes
Tipografija

»Vem, da je zdravstveno osebje preobremenjeno, vem, da ga je premalo, a kljub temu nisem pričakovala, da se bo moja babica iz bolnišnice vrnila s takšnimi preležaninami,« začne svojo zgodbo Celjanka, ki želi ostati anonimna. Njeno babico so pred tedni morali odpeljali z rešilnim vozilom v bolnišnico zaradi slabega zdravstvenega stanja, nakar je nekaj dni ostala hospitalizirana. Stara je več kot 80 let, a družino je presenetilo, da je imela tako hudo krvave preležanine, zatem ko so jo odpustili iz bolnišnice. Rane pred tem nikakor niso bile tako obsežne. Da to drži, smo se na podlagi fotografij prepričali tudi sami. (SIMONA ŠOLINIČ)

Celoten članek je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika, v katerem objavljamo vse izjave vnukinje, pa tudi odgovore bolnišnice.

 

Čeprav je babica zdaj že nekaj tednov v domači oskrbi, preležanine, ki so se povečale v bolnišnici, še danes niso povsem izginile. Vnukinja ne skriva razočaranja nad tem: »Za babico skrbimo 24 ur na dan, nudimo ji najboljšo oskrbo, kar je možno. Toda če je svojec v bolnišnici, resnično pričakuješ, da bo osebje skrbelo, da se kaj takšnega ne bo zgodilo. Razumem, da se v milejši obliki lahko zgodi, a tega, da pride človek iz bolnišnice s preležanino, ki je večja od 20 centimetrov, in s popolnoma krvavo obleko, tega ne morem razumeti. Razumela bi, če bi rano v bolnišnici opazili, jo oskrbeli in nam ob odpustu tudi svetovali, kako ravnati.« Nad tem, kako rana pri njeni babici ni bila oskrbljena, tako kot bi morala biti, naj bi bila presenečena tudi patronažna sestra, ki babico obiskuje na domu že nekaj časa.

»Glede na to, da nimamo nobenega podatka, pri kom in na katerem oddelku je bila opisana zdravstvena obravnava, ne moremo preveriti navedb vaših sogovornikov in tudi ne analizirati zdravstvene obravnave bolnice. Ker pod takšnimi pogoji objektivnost ni zagotovljena, opisanega primera ne moremo komentirati,« so dejali v Splošni bolnišnici Celje.

»V bolnišnici imamo določen protokol obravnave bolnikov, pri katerih je tveganje za nastanek razjede zaradi pritiska veliko oziroma takšno razjedo že imajo. Začne se že ob sprejemu z oceno stanja ogroženosti bolnika za nastanek takšne razjede, a če jo bolnik že ima, jo natančno ocenimo in naredimo načrt oskrbe rane po navodilu zdravnika. Vzrok nikakor ne sme biti pomanjkanje kadra,« dodajajo v bolnišnici.

 

Več podrobnosti v tiskani izdaji Novega tednika.

 

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam

Prireditvenik