V Celju zbiranje podpisov za zakonsko uveljavitev modela „ja pomeni ja“

V Celju zbiranje podpisov za zakonsko uveljavitev modela „ja pomeni ja“
Regija danes
Tipografija

Inštitut 8. marec danes tudi v Celju, na stojnici pred Upravno enoto, zbira podpise za vložitev predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika na področju posilstva in spolnega nasilja. V tej organizaciji menijo, da je zastarela in družbeno nesprejemljiva, zato se zavzemajo za drugačen model obravnave kaznivih dejanj spolnega nasilja in nadlegovanja, po tako imenovanem modelu „ja pomeni ja.“

Ta model po mnenju Inštituta 8. marec predstavlja velik korak za splošno družbeno občutljivost in razumevanje spolnega nasilja, saj jasno in enoznačno sporoča, da je telo vsake osebe brez njene svobodne privolitve absolutno nedotakljivo.

Urejanje kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja je konkretizacija določbe 35. člena Ustave RS, ki govori o zagotavljanju nedotakljivosti človekove telesne celovitosti in osebnostnih pravic. Tako gre za varovanje spolne samoodločbe in varovanje človeka pred spolnim ponižanjem. Trenutna ureditev v Kazenskem zakoniku, po prepričanju Inštituta 8. marec, tej pravici ne nudi ustreznega varstva.

V trenutni ureditvi morajo žrtve dokazovati, da so se upirale, saj ureditev temelji na dvomu ali so se upirale dovolj. Model “ja pomeni ja” žrtve razbremeni občutkov krivde, ki jih nalaga trenutna pravna ureditev spolnega nasilja in posilstva.

Statistika EU kaže, da je policiji prijavljenih le 14 odstotkov primerov posilstva, kar pomeni, da je posilstvo eno izmed najmanj prijavljenih kaznivih dejanj. Trenutne prakse policije, državnega tožilstva in pravne ureditve, ki temelji na modelu prisile, pa žrtve od prijave odvračajo. Model prisile od žrtve zahteva, da se storilcu upre in poskuša preprečiti neželeno spolno občevanje, čeprav švedska raziskava jasno kaže, da 70odstotkov žrtev ob spolnem napadu otrpne in se zato ne more upreti. Raziskava Kriminološkega inštituta kaže, da številne zadeve zavržejo že državna tožilstva, saj storilec ni uporabil dovoljšnje sile in njegovega ravnanja ni mogoče subsumirati pod kaznivo dejanje posilstva ali spolnega nasilja.

Za vložitev predloga zakona v državni zbor morajo v Inštitutu 8. marec zbrati pet tisoč podpisov. Kot je danes objavljeno na spletni strani inštituta, so zbrali že več koto polovico potrebnih podpisov.

 

Foto: SHERPA

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam

Prireditvenik