ROGATEC - Preporod dotrajane šole in "podhlajenega" vrtca

ROGATEC - Preporod dotrajane šole in
Regija danes
Tipografija

 

Številnih obnovitvenih del je bil v zadnjem času deležen Vzgojno-izobraževalni zavod (VIZ) Rogatec, ki ima pod svojim okriljem tako osnovno šolo kot vrtec. O tej ustanovi smo pretekla leta poročali predvsem zaradi očitanih nepravilnosti, ki naj bi jih pri vodenju storil nekdanji ravnatelj. Ta je dobil izredno odpoved zaposlitve, postopki na delovnem sodišču še niso končani. Njegovo naslednico so ob prevzemu mandata med drugim pričakali močno dotrajani prostori.

 

 

Alenka Virant je ravnateljski mandat nastopila v drugi polovici septembra 2019. Že prvi dan na novem delovnem mestu je izvedela, da ima ustanova 97 tisoč evrov primanjkljaja in likvidnostne težave, saj so dobavitelji zaradi neporavnanih obveznosti hoteli prekiniti dobavo hrane. Virantova ni mogla spregledati niti dotrajane in neuporabne opreme, ki ni bila obnovljena desetletja. »Streha je puščala, ometi so odpadali, sanitarije so bile kar v učilnici prvega razreda, otroška igrala so bila neustrezna, šolska oprema je bila razpadajoča, kemikalije iz učilnice so postajale nevarne, otroke v vrtcu je zaradi slabe peči leta in leta zeblo, zmanjkovalo je tople vode, železne knjižne police so postale nevarne, okolica šole je bila zaraščena,« je opisala.

Zapleti z nekdanjim ravnateljem še niso končani, saj izpodbija imenovanje nove ravnateljice šole, na delovnem sodišču se pritožuje zaradi izredne odpovedi dela. Nova ravnateljica je kljub sodnim sporom v zadnjem letu in pol poskrbela za številne izboljšave. Mojstri so prepleskali zgornje nadstropje matične šole ter učilnice in telovadnico v podružnici. 47 let staro pohištvo so nadomestili z novim. Iz učilnice prvega razreda so odstranili sanitarije in tam vzpostavili normalne higienske razmere. Povsem na novo so uredili in opremili učilnico za gospodinjstvo, ki po besedah Virantove resnično ni več ustrezala svoji namembnosti. Vrtec ima zdaj novo peč, nov vodni grelec, tudi tam so dotrajane prostore prepleskali. V rogaškem vzgojno-izobraževalnem zavodu so kupili novo omaro za kemikalije ter kar nekaj gospodinjskih aparatov, in sicer pralni stroj, sušilni stroj, sesalec. Kupili so še nove skodelice, igrače, šolske table in še vrsto manjših dobrin. V matični šoli v Rogatcu in podružnični šoli v Dobovcu se lahko pohvalijo z dvema eko učilnicama v naravi. Zunanje površine pri centralni šoli so urejene, vrtčevska igrala imajo primerno podlago.

Nov zagon z obnovljeno knjižnico

Osnovna šola v letošnjem šolskem letu sodeluje pri štirih Erasmus projektih, dva trenutno že izvaja s pomočjo spleta. Da bodo v šoli imeli primeren prostor za delavnice, srečanja, nastope in konference, želijo do konca marca urediti knjižnico, večnamenski prostor in prostor za najmlajše bralce.

- v tiskani izdaji več o tem, kako so zastavili projekt, kdo pri njem sodeluje in kako zanj šola zbira denar

- kakšni so načrti glede obnove dotrajane kuhinje in kam je poniknil denar, namenjen njeni obnovi

Foto: Arhiv OŠ Rogatec

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Bojan Kovač

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam

Prireditvenik