O samomoru učenca v predstavi, ki problematizira ureditev šolskega sistema

O samomoru učenca v predstavi, ki problematizira ureditev šolskega sistema
Regija danes
Tipografija

V Gledališču Celje, ki tako kot druga gledališča zaradi ukrepov še vedno ne sme uprizarjati predstav za obiskovalce, so včeraj še z drugo interno premiero zaključili študij dela Johnne Adams Gorazdov vozel v režiji Ajde Valcl. Gre za dramo o nekaterih ključnih vprašanjih in aktualnih problemih šolskega sistema, odgovornosti učiteljskega poklica, svobodi izražanja, pravicah in dolžnostih učiteljev, staršev in učencev, ki sodijo med najbolj pereča vprašanja današnje družbe v tem vedno bolj kaotičnem svetu. Ob interni premieri dela sodobne ameriške pisateljice so v Gledališču Celje pripravili tudi zoom pogovor o problematiki predstave Gorazdov vozel.

Drama sodobne ameriške pisateljice Johnne Adams se dogaja na šoli, ko pride mati umrlega učenca na sestanek k učiteljici. Ta je bil sprva mišljen kot skupni sestanek z učencem, starši in predstavniki šole, zato je učiteljica presenečena, da je mati nanj sploh prišla. Pretresljiva igra govori o odnosu med žalujočo materjo in čustveno učiteljico. Osnovnošolec Gorazd je storil samomor na dan, ko je prejel ukor pred izključitvijo. Lahko bi bil žrtev nadlegovanja ali pa je bil on sam tisti, ki je nadlegoval druge. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.

V zoom pogovoru o predstavi Gorazdov vozel sta sodelovali mag. Tina Kosi, upravnica Gledališče Celje in dramaturginja predstave in doc. dr. Saška Roškar, zaposlena na NIJZ, kjer se ukvarja s preventivo duševnih motenj in promocijo duševnega zdravja in ki se že več kot desetletje intenzivno posveča raziskovanju in preprečevanju samomorilnega vedenja.

Izjave iz zoom pogovora:

mag. Tina Kosi:

O razlogih za uprizoritev predstave Gorazdov vozel


O vsebini predstave


dr. Saška Roškar:

O predstavi Gorazdov vozel


O samomorilnosti med mladimi


Kot že za nekaj prejšnjih predstav, so v času epidemije koronavirusa v Gledališču Celje oblikovali v dve igralski zasedbi: v eni igrata Barbara Medvešček in Manca Ogorevc, v drugi Lučka Počkaj in Tanja Potočnik.

Prva interna premiera je bila izvedena 22. decembra lani.

Kdaj bo premiera tudi za obiskovalce, je težko napovedati. Kot je znano, po vladnem semaforju načrta sproščanja ukrepov mora število okuženih v državi pasti pod 300, da bi lahko gledališča znova uprizarjala predstave za gledalce.

Foto: Uroš Hočevar

Z VAMI V ŽIVO

Tanja Seme in Boštjan Oder

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam