Dama je dama, kralj pa gospa

Dama je dama, kralj pa gospa
Regija danes
Tipografija

Bi zaigrali s kartami, ki imajo namesto običajnih likov risbe 26 žensk z nenavadnimi meni: Črna kraljica, Dvakrat obsojena, Požiralka bankovcev, Trdna kot skala, Knjiga spomina, Plesna korenina, Zlate roke, Skrivnost v klobuku …? Zakaj pa ne! Z njimi je mogoče igrati vse igre, za katere je treba imeti francoski komplet 52 igralnih kart z jokerjema, le da je s temi mogoče odkrivati še vrsto zanimivosti, povezanih z ženskami, ki so nekoč zaznamovale Celje, in s tistimi, ki še vedno puščajo sledi v mestu s svojim delovanjem.

Karte z imenom Dama je dama, kralj pa gospa je zasnovala Urška Repar iz Društva Živa kreativa, etnologinja in kulturna antropologinja v Muzeju novejše zgodovine Celje. Društvo povezuje ustvarjalne mlade ženske, ki so v preteklih letih zaradi želje po svežih pristopih pri oživljanju ustvarjalnega življenja v Celju že pripravile vrsto zanimivih dogodkov.

»Ideja, da bi izpeljale projekt na temo žensk, je zorela dlje časa,« pravi Urška Repar. Lani sta z dramaturgijo, pedagoginjo in kritičarko Nušo Komplet Peperko izbrali 26 žensk, ki so zaznamovale Celje ali to še vedno počnejo, ter predstavili njihove zgodbe v kratkem besedilu. Katja Kovše je ilustrirala in oblikovala karte.

Ženske v Celju nekoč in danes

»Karte so razdeljene tako, da predstavljajo ženske, ki so nekdaj živele in delovale v mestu (črne karte), in tiste, ki tu še živijo in s tem, kar počnejo, prispevajo k življenju v mestu in družbi (rdeče karte). Nekaj je vmes anonimnih oseb, ki predstavljajo določene družbene skupine: ena od žensk je v težki ekonomski situaciji in se vseeno bori, druga je ostarela in se čuti zapostavljeno v družbi, tretja je študentka, ki ne dobi redne službe, četrta je mama otroka s posebnimi potrebami,« opisuje koncept kart Reparjeva. Zgodbe oseb niso življenjepisi, ampak kratke interpretacije o njih. Med igro jih lahko igralci preberejo in tako spoznajo zanimive osebnosti mesta. Ti opisi se ujemajo s prepoznavnimi elementi ilustracij in z besedo ali dvema, ki poimenujeta značilnosti oseb.

Zakaj ravno karte z ženskami? Urška Repar meni, da so teme o ženskah zadnje čase vedno bolj priljubljene, veliko je knjig o tem, medtem ko je bilo s kartami te zgodbe mogoče povedati na drug način, takšen, ki je tudi bliže mladim. Najprej so mislile, da so edine s takšno zamislijo, a se je izkazalo, da so tudi ustvarjalke v okviru Mesta žensk pripravile karte s slovenskimi ženskimi liki, zato so se v Živi kreativi usmerile na Celjanke. Seznam teh je bil nazadnje tako širok, da so avtorice morale narediti izbor. Ta je seveda povsem njihov, subjektiven, glede na oceno, kaj ženske doprinašajo mestu, tudi če se v njem niso rodile.

Vse izbrane ženske (razen ene) so se strinjale s sodelovanjem in tudi z zapisanimi zgodbami so bile zadovoljne. Samo ena je želela pred izdajo videti tudi svojo upodobitev, druge so Katji zaupale. Tudi sedanji odzivi na karte, ki so izšle konec minulega leta, so dobri.

Preberite več v Novem tedniku

Z VAMI V ŽIVO

Saša Pukl

voditelj

Trenutno poslušate:

Prometni telefon Radio Celje 080 13 02

Mali o

Če karkoli oddajate ali potrebujete kliknite na ustrezno spodnjo povezavo:

ODDAM
POTREBUJEM
(objava je vsako sredo)

Sledite nam